Demokrat Parti Muğla İl Başkanı Zekai Alper; “Büyükşehir yasası CHP’nin elinde despotlaştı”

Demokrat Parti Muğla İl Başkanı Zekai Alper büyükşehir yasasıyla gelir kaybı yaşayan ilçe belediyelerine ve belediye başkanlarına sahip çıktı. Demokrat Parti il yönetimi olarak bir basın toplantısı düzenleyen Alper büyükşehir...

Demokrat Parti Muğla İl Başkanı Zekai Alper; “Büyükşehir yasası CHP’nin elinde despotlaştı”

Demokrat Parti Muğla İl Başkanı Zekai Alper büyükşehir yasasıyla gelir kaybı yaşayan ilçe belediyelerine ve belediye başkanlarına sahip çıktı. Demokrat Parti il yönetimi olarak bir basın toplantısı düzenleyen Alper büyükşehir statülü ilk altı ayı değerlendirdi. Demokrat Parti İl Başkanı Zekai Alper, Ak Parti’nin elinden çıkmış risklerle dolu büyükşehir yasasının CHP’nin elinde despotlaştığını iddia etti. 

Demokrat Parti Muğla İl Başkanı Zekai Alper basın toplantısında Büyükşehir Belediye Başkanlığının tüm belediye başkanlıklarının yetkilerini tekelinde toplaması sonucu tüm ilçe belediyelerin mali ve ekonomik yönden iş üretemez ve halka hizmet götüremez hale geldiğini söyledi. İlçe belediyelerin mağduriyetlerini verdiği örneklerle açıklayan DP İl Başkanı Zekai Alper, “Bu olaylardan ilki Fethiye’nin Gökben köyünde yaşanmıştır. Büyükşehir Belediyesine bağlanan itfaiye teşkilatının akşam su basılamamasından dolayı müdahale edemediği yangında vatandaşımızın evi de damı da cayır cayır yanmıştır. Ayrıca Fethiye Belediye Başkanlığı’nın itfaiyeden istediği hizmetle ilgili izin gerekiyor denilerek, kâğıt üzerinde haklı olunsa bile siyasi bir nezaketsizlik yapılmaktadır. Yani ilçe belediyelerimiz 29 Ekim, 23 Nisan gibi bayramlarda dahi bayrak asma çalışmalarını izne tabi yapacaklardır” dedi.

Açıklamasında Muğla’nın Büyükşehir statüsüne geçmesinin ardından ilçe belediyelerin bu koşullar altında personeline maaş vermesinin bile mümkün olmadığına dikkati çeken Başkan Alper, “Büyükşehir’den önce 313 personele sahip Fethiye Belediyesi büyük şehirden sonra 6 beldenin de katılımıyla 457 personele çıkmış durumdadır. Buna karşılık 2013 yılı Nisan-Ağustos Aralığında 84 Bin nüfus ile 10 Milyon 672 Bin 217 TL iller bankası payı olan Fethiye 2014 yılı aynı aylar Aralığında 140 Bin nüfus ile 7 Milyon 684 Bin 808 TL iller bankası payı almıştır. Bu koşullar altında belediye’nin birkaç ay içinde personeline maaş bile vermesi mümkün görünmüyor. Yatırım yapması ise mucizedir” diye konuştu.

İlçe Belediyelerinin mali anlamda nefes alabilmeleri için bazı önlemler alınması gerektiğinin altını çizen DP İl Başkanı Zekai Alper, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ilçe belediyelerden aldığı yüzde 30’luk kesintinin en azından yarısının ilçe belediyelerine yatırım bütçesi olarak bırakılmasının en uygun yol olacağını vurguladı.

Başkan Alper açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Büyükşehir Belediye Başkanımız ilçe belediye başkanlarımızla bir araya gelerek başka neler yapılabilir diye sorarsa biz biliyoruz ki kendisine iyi niyetle çözüm önerilerinde bulunacaklardır. Üzüntüyle izlediğimiz bir konuda şudur ki iktidar partisinin belediyeleri de bu kadük ve Muğla’ya deli gömleği giydirilmiş yasaya sessiz kalmalarıdır. Merkezi yönetimden yardım alıyoruz mantığı ile halka yanlış yönlendirme yapmaktadırlar. Sonuç olarak merkezi yönetimin reform niteliği taşıdığını iddia ettiği büyükşehir yasası rasyonel hizmet üretme anlamında uygulanamaz olduğu anlaşılmıştır. Bunun içindir ki iktidar ve muhalefetin yeni bir yasal düzenlemeyle ilçe belediye başkanlıklarının mali anlamda hizmet verebilecek şekilde yetkilendirilerek değişmesi bizce gerekli ve şarttır. Ayrıca Büyükşehir Yasası’nı en çok eleştiren CHP, yasayı Anayasa Mahkemesine götürmüştü. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak Osman Gürün değil de Ankara’dan birisi görevlendirilmiş olsa bu kadar katı kuralları uygulamaz, ilçe belediyeleri bu kadar mağdur edilmezdi diye düşünüyoruz. CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Büyükşehir Yasasının arkasına sığınıyor”

DP İl Başkanı Zekai Alper, Muğla’nın en önemli turizm kentlerinden olan Fethiye Belediyesi ile yaptıkları görüşmeler ve incelemeler sonucunda el ettikleri verileri paylaştıklarını dile getirerek, “Biz biliyoruz ki diğer ilçe belediyelerimizde aynı zorluklarla boğuşuyor. Bahsi geçen hizmetler siyasi konulara feda edilmemelidir. Hepsi insan odaklı olmalıdır. Bu hususları dile getirmeyi hem Muğla’mız hem de ülkemiz adına vazife olarak görmekteyiz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 248 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.