Demir’den, Fethiye Körfezi için soru önergesi

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir Fethiye’deki doğa katliamını gündeme taşıdı.Konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye cevaplandırması isteğiyle yazılı soru önergesi veren Demir, önergede...

Demir’den,  Fethiye Körfezi için soru önergesi

CHP Muğla Milletvekili Prof. Dr. Nurettin Demir Fethiye’deki doğa katliamını gündeme taşıdı.

Konuya ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye cevaplandırması isteğiyle yazılı soru önergesi veren Demir, önergede şu bilgilere yer verdi:

“Türkiye’nin cennet köşelerinden Fethiye Körfezi, açık denize kapalı dikdörtgen yapısı nedeniyle derelerin taşıdığı çamurdan olumsuz etkileniyor. Körfez, her geçen yıl çamurla dolarken denizde oluşan kirlilik artık gözle görülebiliyor. Körfezde biriken çamurun deniz trafiğini olumsuz etkilemekte, körfezde hareket eden yat ve teknelerin çamura saplanmamak için belli bir rotayı kullanmak zorunda kalmakta, Çalış’taki Murt Deresi’nde demirli teknelerin çamur nedeniyle denizde zikzaklar çizerek ilerlediğini, önlem alınmazsa Çalış bölgesindeki deniz trafiğinin 3-4 yıl içinde tamamen duracağı belirtilmektedir. Mendos Dağı eteklerinde Çalca da kurulu santralde kullanılan Eşen suyunun tahliye kanalı olan su işleri kanalıyla Mut Deresi’nden gelen suyun alüvyonlarıyla Fethiye körfezi dolmaktadır. Her iki su kanalda da bu alüvyon tutucu kanallar yapılmaması gün ve gün Fethiye Körfezini öldürmektedir.”

CHP’li Demir önergenin devamında Bakan Özhaseki’den şu sorulara cevap istedi:

-Fethiye Körfezinde uzun zamandır yaşanan kirliliğe neden bir önlem alınmamıştır?

-2012 yılında Muğla Üniversitesi tarafından yapılan bilimsel bir araştırma 12 kilometre uzunluğundaki körfezde 2 milyon metreküp çamur bulunduğunu ortaya koydu. Araştırmanın sonuç bölümünde tabanı her yıl 8 santimetre dolan Fethiye Körfezi'ne 15 yıl ömür biçildi. Ancak araştırmanın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen Murt Deresi'nin ıslahı dışında körfezin temizliği için atılmış somut bir adım neden bulunmamaktadır?

-Yeni tamamlanan Murt Deresi ıslahının körfeze çamur taşınmasını engellemediği gibi aksine derede yapılan betonlaşma körfeze çamur taşınmasını hızlandırmaktadır. Bu doğa katliamının sorumluları kimlerdir? Herhangi bir yaptırım uygulanacak mıdır? Ne zaman ve nasıl bir önlem alınacaktır?

-Su işleri kanalı ve Mut Deresi’nde alüvyonların tutucu havuzlar yapılma planlaması var mı?

-Fethiye Körfezinin içinde 2 milyon metreküp çamur bulunmaktadır. Temizlenmesi için bir planlama var mı?

Bu haber toplam 65 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.