Son güncellenme :07.08.2018 10:59

Anasayfa > Muğla > DEĞİŞİM

07.08.2018 Sal, 10:59

DEĞİŞİM - İsmail Atasever

DEĞİŞİM

Millet olarak geçmişten günümüze bir yaklaşımımız var ki, akıllara ziyan dense abartı olmaz.
Olamaz.
Özellikle yüce dinimizin temel mealleri arasında yer alan uyarılara karşın, aynı tutum ve yaklaşımlar devam ediyor.
Hem de ekonomik koşulların içerdiği olumsuzluklar nedeniyle ihtiyaç sahibi olunduğu halde.
***
Her halde ne demek istediğim, neden dem vurduğum az çok kestirilmiştir.
Söz konusu olan İSRAF..
Tüm uyarılara karşın bir türlü vazgeçilmeyen, tutarsız ve de bilinçsiz yaklaşımlar.
Buna karşın bakıp görüldü, huyumuzdan vazgeçmiyoruz.
Aynı eğilimler, üstelik daha bir artarak devam ediyor.
Acaba önü alınabilir mi! diyerek, bilhassa camilerde “Cuma Hutbelerinde” dile getirildiği halde görülüyor ki değişen bir şey yok.
Halkımızın tutarsız ve de bilinçsizce yaklaşımları devam edip gidiyor.
***
İster istemez neden? diyoruz.
Neden, milletçe en değerli nimetler olarak kabul edilmesine karşın, özellikle ekmek israf ediliyor?
Hem de tahminlerin üzerinde bir rakamda.
Kabul edelim ki bunun altında yatan temel eden;
“BİLİNÇSİZLİK”.
Bir yerde idrak edilememesi..
Değilse, böylesine önemli nimet olarak görülen gıda ürünleri, akıllara ziyan bir şekilde israf edilmezdi.
**
İsrafın idrakinde olunmasına karşın böyle bir olumsuzluğun ortaya çıkmasının bilinçsizlikten kaynaklanan bir yaklaşım olduğuna kuşku yok.
Hem her bir ürünü nimet olarak kabul edeceksiniz.
Bilhassa ekmek yemeden karnımız doymaz! yaklaşımı söz konusu olacak.
Buna karşın tam tersi bir yaklaşımla israfa yöneleceğiz.
Bu eğilim üzerine ne demeli dense de, bilinçsizlikten kaynaklanan yaklaşım olduğuna kuşku yok.
***
Bu tür yaklaşımlar üzerine, gözlemlediğimiz kadarıyla bir takım teşekküller harekete geçiyor.
Özellikle turizme yönelik otellerin daha bir yoğun olduğu Akdeniz Bölgesinde işe başlanıyor.
Amaç, gıda kayıplarının önüne geçilmesi ve tüketilebilir durumdaki gıdaların yeniden değerlendirilmesi.
İlk planda hareket rotası ne olacak? diye bakıldığında bir önemli yaklaşım gündeme geliyor.
“Her Şey Dahil Oteller” tarafından doğru planlama ve atık takibi ile gıda atığı ve atık kaynaklı finansal zararı önleme odaklı çalışma sergilenecek.
Kabul etmek gerekir ki bu eğilim, yerinde bir uygulama olacaktır.
Özellikle atık diye nitelendirilen her türlü ürünün yeniden değerlendirilecek olması bağlamında.
***
Uygulamanın bir başka yönü;
“Kaçınılmaz atıkların değerlendirilmesi.”
Yani fazla gıda tarafından geliştirilen bir teknoloji platformunun kullanılmaya başlanması.
Kabul etmek gerekir ki bu eğilimler, sıradan yaklaşımlar olmanın çok ötesindedir.
Özellikle israf ekonomisini önleme itibariyle.
Ülkemiz bu bağlamda ön saflarda yer aldığına göre israfın önlenmesi ve de değerlendirmeye tabi tutulması, her bakımdan artı değerler içeren yaklaşımlar olacaktır.
Dolayısıyla söz konusu girişimler adına söylenecek söz yoktur.
***
Mesele bu şekil alınca POYD (Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği) harekete geçiyor.
Amaç, gıda atığının kaynağında değerlendirilmesi..
İlişkin olarak açıklama yapılıyor.
Bu alanda yapılan saha ve teknoloji çalışmaları ile sağlanan çözümler sayesinde, her türlü atık % 40 oranında azalabilecek.
Kabul edilir ki bu rakam az buz değildi.
Özellikle “atık sayesinde ülke ekonomisi 2 milyar TL seviyesinde bir tasarruf sağlayacak” yaklaşımı söz konusu olunca.
Gözlendiği kadarıyla konuya ilişkin yaklaşımlar ve de çözümler çeşitliydi.
Dolayısıyla daha nice girişimler var ki, ülke ekonomisi bir takım artır değerler kazanacaktır.
Sonuçta bir takım realiteleri yadsımak mümkün değil.
Millet olarak israfta bulunduğumuz bir gerçek.
Dün öyleydi bugünde değişen bir şey yok.
Buna karşın israfa neden olan atıkların değerlendirilecek olması, ekonomiye katkısı bağlamında dikkate değer.

YORUMLAR

Toplam 0 yorum bulunmaktadır.