Dalyan Çamur Banyolarını büyük rağbet

Dalyan'da yaklaşık 3 ay önce hizmet vermeye başlayan Dalyan Peloid Çamur Banyoları, tesis yapısı ve çamurundaki özellikleriyle her geçen gün daha fazla ilgi uyandırıyor.Dalyan'da yıllardır var olan Çamur turizmini bir adım...

Dalyan Çamur Banyolarını büyük rağbet

Dalyan'da yaklaşık 3 ay önce hizmet vermeye başlayan Dalyan Peloid Çamur Banyoları, tesis yapısı ve çamurundaki özellikleriyle her geçen gün daha fazla ilgi uyandırıyor.

Dalyan'da yıllardır var olan Çamur turizmini bir adım ileri götüren tesis'in bir başka özelliği de Çamur Banyoları yani Peloid Üretim ve Paketleme İzin belgesi alan ilk tesis olması. Muğla Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğünden 14 Mart tarihinde 48/001 numarası ile izin belgesi alan tesisin ruhsatlandırması, bölgede çamur banyosu olarak bugüne kadar hizmet veren tesislerin ruhsatsız ve buna bağlı olarak denetimsiz miydi sorusunu da beraberinde getiriyor. Çünkü Tesisin aldığı ruhsat numarasındaki 001 rakamı Muğla'da ilk kez bu tarz bir tesisin ruhsat aldığı anlamına geliyor. Oysa Peloid yani Çamur Banyoları için bu ruhsatın alınması mecburi.

1 milyon turist ziyaret ediyor

Dalyan Peloid Healt&Beauty Clay'ın yani Dalyan'ın ilk ruhsatlı çamur banyolarının işletmecisi Taner Özkaradeniz, konu ile ilgili bir açıklamada bulundu. Dalyan'daki çamurun önemine değinen Taner Özkaradeniz, "Turizmin bu bölgede olmasının tek nedeni çamur banyoları. Bunun dışında carettalar, iztuzu plajı gibi bir sürü seçenek var ama buraya gelen 1 milyon insanın tamamının uğradığı bir yer çamur banyoları. Biz firma olarak şunu anladık, bu bölgede çamur banyoları eksiği var. Yani tekelcilik yapılarak yapılan çamur bayonlarında, rekabet olmayınca kalitede olmaz. Ne yapalım dedik, çamur banyosu oluşturalm dedik ama bunu yaparkende reellere baktık. Çamur banyosu olmak için ne gerekli? Çamurun ruhsatlı olması gereli. Çünkü Türkiyede yayınlanmış bir peloid yasası var, bu yasanın gereği çamuru ve çamur banyosunun kürü yaptırabilmek için kullandığınız çamurun Sağlık Bakanlığından onaylamış olması gerekiyor, Tarım ve benzeri Bakanlıklardan değil. Çünkü çamur, kozmetik ürünü olarak görülmüyor, sağlık ürünü" dedi.

500 dönümlük Peliod sahası var

500 dönümlük peloid sahalarının olduğunu belirten Taner Özkaradeniz, "Bu bölgedeki saha devletten kiralandı, maden araştırması yapıldı, tüm ruhsatların analizi yapıldı, Sağlık Bakanlığı bu analizler sonucu ruhsatı vardı, çok basit bir süreç değil, meşakatli bir süreç. Sonuçta bu ruhsatı aldık. Bunun üzerine Ortaca'da bir fabrika yaptık, peloid üretim fabrikası. Çünkü peloid topraktan toz halinde çıkmıyor, bunun kırılması lazım daha kayamsı bir madde. Bunu kıran bir fabrika yaptık, tabii çamur haline getirinceye kadar profesörlerden bilgi aldık. Çamurun ciltte kullanım PH'ı 5.5 ile 5,7 olması lazım, bizim elimizdeki peloidin çıkışta hacmi yüksek. Orada bir suyun sertliğini kırakak PH'ı 5.7'ye çevirdik ve bunun devletin araştırma hastanelerinden 5.7'ye indirdiğimizin analiz raporunu aldık ve bu sahaya getirdik. Diğer çamurlarda olmayan bişey var burada, hijyen. Tamam, tamamı doğal yapının içinde kurulmuş çamurlar daha keyifli olabilir ama sahanın kaygan zemininden tutun, içeride kullanılan çamurun uygulama sahasına kadar hepsini detaylara baka baka, doğru yere getirdik ve çamur banyosu oluşturduk. Bizim bu bölgede biraz duyarsızlık var. Çamur banyosu yapıp bunun üzerinden çok ciddi ticari rant elde eden turizmciler var. Ama bu kadar insanı, 3-5 yaşındaki çocukları soktukları çamur, birsürü bakteri üretebilecek şekilde" diye konuştu.

Türkiye’de 4 ruhsat var

Peloidin yer altından çıkan toprak anlamında kullanıldığını belirten ve bu tarz işletmelerin ruhsat olmadan kesinlikle çalıştıralamayacağının tekrar altını çizen Taner Özkaradeniz, "İstanbul'da 1, Denizli'de 2 firma'nın peloid ruhsatı var, Muğla'da da ilk kez biz aldık. Bizim ruhsatımızn numarası 48/001, yani Muğla'da daha önce ruhsat alınmamış. Bizim 3-4 yada 5 numaralı işletme olmamız lazım, şu an bölgede çamuru ruhsatlı olan tek tesis biziz. Kanunu var, 2005 yılında 25793 sayılı resmi gazetede yayınlanmış kanun var. Bu kanunda net olarak diyorki, siz peloid ruhsatı almadan çamuru kür yaptıramazsınız, bırakın herşeyi bunu reklam, afiş, basın yoluyla sunamazsınız. Bugün gidin Marmaris'e, Dalyan'a, bölge turizmcilerinin tüm bilboardlarında ruhsatı olmadan bu çamurların resimleri var. Aslında kanuna net olarak aykırı bir durum. Yapanda, yaptıranda suçu kullanmış oluyor. Bu nedenlede yapılması gereken bence kanunun hızlıca yürütülmesi" dedi.

Bu haber toplam 89 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.