Çoban, kitabını imzalayacak

Araştırmacı yazar Cezmi Çoban’ın "Bodrum İlçesi Ağız Sözlüğü" adlı üçüncü kitabı 24 Temmuzdan itibaren Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek imza gününün ardından raflardaki...

Çoban, kitabını imzalayacak

Araştırmacı yazar Cezmi Çoban’ın "Bodrum İlçesi Ağız Sözlüğü" adlı üçüncü kitabı 24 Temmuzdan itibaren Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek imza gününün ardından raflardaki yerini alacak.

Bodrum Halk Bilimini konusunda günümüze dek onlarca çalışma yapılmış olmasına rağmen, bu çalışmalar incelendiğinde Bodrum merkez, çevre köy ve mahallelerinde kullanılan yöresel sözcüklerin yer aldığı bir kitap çalışmasının ise bulunmadığı fark edildi. Bunun üzerine bu konudaki eksikliği tamamlamak isteyen "Belleklerde Yaşayan Bodrum" ve "Muğla Bibliyografyası" adlı kitapları ile Bodrum üzerine çok sayıda bildiri ve araştırma yazıları bulunan Araştırmacı-Yazar Cezmi Çoban, son kitabı "Bodrum İlçesi Ağız Sözlüğü" ile Bodrum Halk Bilimi çalışmalarına bir yenisini daha ekledi.

2004-2014 yılları arasındaki Bodrum yöresel sözcük derleme çalışmalarını kapsayan kitap, saha araştırmaları ile bilgisine başvurulan kaynak kişiden elde edilen bilgiler ve literatürde yer alan Bodrum çalışmalarından elde edilen veriler bir araya getirilerek, Bodrum’un ilk ağız sözlüğünü oluşturuyor. Böylelikle kitap; akademisyenler, araştırmacılar, öğrenciler ve Bodrum’da kullanılan yöresel sözcükler hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için başvuru niteliği taşırken, gelecek kuşaklar için de önemli bir kültürel miras olması hedefleniyor.

Bodrum Belediyesi Şevket Sabancı Kültür ve Sanat Merkezi Akdeniz Denizcilik Tarihi Arşivi ve Kütüphanesi’nde çalışan Araştırmacı Yazar Cezmi Çoban, kitabını; yöresel Bodrum sözcükleri, deniz ve kara kültürünün şekillendirdiği sosyal hayatın bir yansıması olarak değerlendirirken “Derlemelerde asla son söz söylenemez. Her gün yeni bir başlangıç, geleceğe bırakılacak bir sayfadır. Bodrum yerel tarihi ve sosyal kültürü hakkında saha ve literatür taramalarımız aralıksız devam ediyor. Tüm enerjimizi ve aldığımız eğitimi, gelecekte Bodrum sosyal ve kültürel tarihini merak edecek olanlara kaynak sunmak için harcamak onur verici bir duygu" şeklinde özetledi.

Bu haber toplam 64 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.