Cennette İpekyolu Geometri Konferansı

1992 yılından günümüze kadar her yıl ulusal ve uluslararası bir çok matematik aktivitesine ev sahipliği yapan, ve çok sayıda matematikçiyi ağırlayan Akyaka'da, geçtiğimiz yıl Gökova Geometri Topoloji Enstitüsü (GGTI) Prof....

Cennette İpekyolu Geometri Konferansı

1992 yılından günümüze kadar her yıl ulusal ve uluslararası bir çok matematik aktivitesine ev sahipliği yapan, ve çok sayıda matematikçiyi ağırlayan Akyaka'da, geçtiğimiz yıl Gökova Geometri Topoloji Enstitüsü (GGTI) Prof. Dr. Selman Akbulut önderliğinde kuruldu.

04-08 Haziran 2018 tarihinde GGTI’da gerçekleştirilen birinci uluslararası “İpekyolu Geometri Konferansı”na (Silk Road Geometry Conference) Çin, Kore ve İran’dan bir çok bilim adamı katıldı.

Prof. Dr. Selman Akbulut, 1992 yılından bu yana her yıl düzenli olarak Muğla Akyaka’da bulunan Yücelen Hotel’de, Gökova Geometri ve Topoloji Konferansı (GGT) adı altında gerçekleştirilen konferans ve çalıştay serilerinin nihayet bir Enstitü'ye dönüşmesinden dolayı gurur duyduğunu ifade etti. Ayrıca 26 yıldır gerçekleştirilen bu konferanslara desteklerinden dolayı TUBİTAK, NSF (National Science Foundation), ERC (European Research Council), TMD (Türk Matematik Derneği) nin yanı sıra, Muğlalı işadamı Hamdi Yücel Gürsoy’a verdiği sürekli desteklerinden dolayı çok teşekkür etti.

Geometri ve Topoloji alanında son gelişmelerin değerlendirildiği toplantılara dünyanın sayılı bilim insanlarının yanı sıra, lisansüstü öğrenciler de katılıyor. GGT konferansları Prof. Akbulut’un yönlendirdiği uluslararası bilim komitesi tarafından ve Türkiye ayağı ise Prof Dr. Turgut Önder’in önderliğinde yapılıyor.

Matematik alanında dünyada oldukça az sayıda üst düzey enstitünün bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Selman Akbulut, Princeton’daki Yüksek Araştırma Enstitüsü IAS, Berkeley’de Matematik Bilimleri Enstitüsü MSRI, Fransa’daki IHES, Almanya’daki Max Planck Matematik Enstitüsü, Çin’deki BCMR, Kore’deki IBS, Iran’daki IPM’i örnek olarak gösterdi. Son 26 yıl içinde bu enstitülerden (onların direktörleri dahil) Gökova’daki GGT etkinliklerine çok sayıda katılım olduğunu, bunun sonucu buradan dünyaca ünlü olan birçok genç matematikçinin yetiştiğini ve GGT’nin her yıl hem bir bilimsel kitap (PGGT - Proceedings) hem de bilimsel bir dergi (JGGT) yayınladığını söyledi. Son 15 yılda TÜBİTAK desteğinin azalmasına rağmen, ABD’nin (Tübitak’a eşdeğer) bilimsel aktivitelerini destekleyen kuruluşu olan NSF’in Gökova etkinliklerine gelmek isteyen Amerikan matematikçilerine kesintisiz destek verdiğini ifade etti.

“Gökova Geometri Topoloji Enstitüsü kurumsallaşmalı”

Akbulut şunları söyledi: “Bu konferanslarımıza günümüzün en iyi matematikçileri geliyor. Günümüzün Arşimed’leri ve Newton’ları geliyor. İçinde bulunduğumuz yıl içerisinde dünyada Geometri ve Topoloji alanında ne gibi gelişmeler oldu ise onların yaratıcılarını ağırlıyoruz. Lisansüstü öğrencilerimiz dünyada olup biteni burada birinci elden takip etme imkânına kavuşuyorlar, Dünyadan ve Türkiye’den gelen hocalar ile doğrudan temas kurma imkânları oluyor. Geçtiğimiz 26 yılın en iyi ürünü olarak bu öğrencilerimizden düzinelercesinin birinci sınıf araştırmacı matematikçi olarak hem yurt içinde, hem de yurt dışında çalıştıklarını ve ürettiklerini büyük bir gurur ile gözlemliyorum. Her ülkeden dünyaca tanınan yüzlerce genç matematikçinin de Gökova’dan faydalanmış olduğunu söyleyebilirim. Bu aktivitelerin bu noktadan sonra yitirilmemesi gerektiğini düşünüyorum. 2005 yılına kadar TÜBİTAK’ın bize desteği büyük oldu, fakat onu takip eden yıllarda bu destek azalarak durdu. Biz burada kendi imkanlarımızla Türkiye'de matematiği canlı tutabilmek için bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, maalesef bu aktiviteler desteksiz ancak bir yere kadar gider. Yılda bir kitap ve de bir bilimsel dergi çıkartıyoruz. Bu kitap Gökova’da tartışılan matematiğin makalelerini yayınlıyor ve Harvard Üniversitesi’nden International Press tarafından basılıp dağıtılıyor, çıkardığımız dergide Amerikan Matematik Derneği’nin uluslararası MCQ değerlendirme endeksi (MathSciIndex) gayet yüksek olan bir dergidir. Bu kitabımız Amazon.com’da satılmakta olup, bilhassa Amerika’nin bir çok önde gelen araştırma üniversitesinin kütüphanelerinde bulunmaktadır. Bunun sebebi bu yayınların dünyadaki benzer yayınlara göre içerik bakımından kaliteli olmasıdır.

Amacımız Türk bilimine, matematik alanı özelinde tarihsel bir katkı sağlamaktır. GGTI aktivitelerinin belirli bir bütçe ile kurumsallaşması gerektiğine inanıyorum. Destek çağrımızın tüm hayırseverlere ulaşmasını temenni ediyorum. Üstüne basarak ifade etmek istiyorum ki, bize destek verip vermemenin kriterleri dünyanın en iyi matematik enstitüleri kriterlerine eşdeğer olmalıdır. Aktivitelerimizin kalitesinin ölçümü bu enstitülere ve dünyanın Geometri ve Topoloji konusunda en başarılı matematikçilerine değerlendirtilerek yapılmalıdır. ”

Bu haber toplam 84 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.