Cennet yandı Yürekler yandı

Cennet yandıYürekler yandıÖnceki gün Menteşe ilçesi Zeytinköy’de çıkan orman yangını havanın rüzgarlı, arazinin sarp ve kayalık olması nedeniyle güçlükle kontrol altına alındı. Öğleden sonra çıkan yangın kısa sürüde...

Cennet yandı Yürekler yandı

Cennet yandı

Yürekler yandı

Önceki gün Menteşe ilçesi Zeytinköy’de çıkan orman yangını havanın rüzgarlı, arazinin sarp ve kayalık olması nedeniyle güçlükle kontrol altına alındı. Öğleden sonra çıkan yangın kısa sürüde büyüyerek yayıldı ve köye sıçradı. Köy akşam saatlerinde boşaltıldı. 40 ev ve 12 ahır yandı. Onlarca hayvanın ve arı kovanlarının telef olduğu yangında 7 bin dönüm orman kül oldu.

Yangın sonrası adeta seferberlik ilan edildi. Zeytinliklerini, mahsullerini, hayvanlarını kaybeden köylüler evleri de yanında evsiz yurtsuz kaldılar. Yangın dün sabah 09.00’da kontrol altına alınabilirken, 4 uçak, 14 helikopter, yaklaşık 100 arazöz, iş makineleri, 650 yangın söndürme işçisi ve vatandaşlar söndürme çalışmalarına katıldı. Antalya ve İzmir başta olmak üzere civar illerden de destek ekipleri geldi.

Haber Merkezi

Önceki gün Menteşe ilçesi Zeytinköy mahallesinde saat 14.25 çıkan yangın ancak dün sabah saat 09.00’da güçlükle kontrol altına alınabildi. Havanın şiddetli rüzgarlı, arazinin de sarp ve kayalık olması nedeniyle yangın söndürme çalışmaları karadan güçlükle yürütüldü. Yangının ağır bilançosu ise dün sabah saatlerinde ortaya çıktı. 7 bin dönüm orman kül olurken, yangın köye sıçraması sonucu da 40 ev, 12 ahır yandı onlarca hayvan ve arı kovanı telef oldu. Yangına 4 uçak, 14 helikopter havadan, yaklaşık 100 arazöz, iş makineleri ve 650 yangın söndürme işçisi karadan müdahale etti. Başta İzmir ve Antalya olmak üzere civar illerden de destek gelirken, ekipler bir yandan yangının büyümemesi için diğer yandan da can kaybının yaşanmaması için halkın köyden tahliyesi ve yanan evlerin söndürülmesi için insan üstü bir gayretle mücadele ettiler.

Yangın kısa sürede büyüdü

Zeytinköy’ün yakınlarında henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı çıkan yangın havanın rüzgarlı olması nedeniyle kısa sürede büyüdü. Ekipler yangına havadan ve karadan müdahale etti. Arazinin sarp ve kayalık olması nedeniyle yangına karadan müdahaleyi çok zarlaştırdı. Yangın akşam saatlerinde köye dayandı. Yangın söndürme ekipleri, Jandarma, Büyükşehir ve Menteşe Belediyesi, UMKE ve AFAD’ın da destekleri ile can kaybının yaşanmaması ve tedbir için köyü boşaltma çalışmalarına başladılar.

Köy boşaltıldı

Bu sırada adeta can pazarı yaşandı. 270 nüfuslu ve yaklaşık 100 hanenin bulunduğu köy boşaltıldı. Köylüler bir yandan can derdi bir yandan evlerinin ve hayvanlarının derdine düşerken köy feryatlar ve gözyaşları içinde boşaltıldı.

Köylüler evlerindeki değerli eşyaları ve hayvanlarını alarak bölgeyi terk etti. Güvenli bölge olarak gördükleri okulun bahçesinde toplanan vatandaşlar kabus dolu bir gece yaşadı. Jandarma ve zabıta ekipleri sürekli anons yaparak vatandaşları güvenli bölgelere yönlendirdi. Evlerini ve mahallelerini terk etmek zorunda kalan bazı vatandaşlar gözyaşlarını tutamadı.

Yerkesik yolunu alevler sarınca tek çıkış yolu olan Milas Ören Mahallesine ve Akbük koyuna ilerleyen vatandaşlar canlarını zor kurtardılar. Alevler kısa sürede tüm mahalleyi sarması sonrası yetkililer ve vatandaşlar uzak bölgelere gitmeleri çağrısı yapıldı. Yangından can havliyle kaçan vatandaşlar Akbük sahili ve Ören mahallesine yönlendirildi.

Adeta seferberlik ilan edildi

Yangının büyümesi ve köye sıçraması sonucu Muğla’da bütün yetkililer adeta seferberlik ilan ederek bölgeye koştu. Baştan Muğla Valisi Esengül Civelek olmak üzere, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Coşkun Sel, Menteşe Kaymakamı Caner Yıldız, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş yangın mahalline giderek yangın söndürme ve diğer çalışmaları yerinde takip ederken, vatandaşlara destek oldular. AFAD ve UMKE ekipleri de yangının çıkması ile birlikte yangın mahalline giderek çalışmalara katıldılar. Kızılay Muğla Şubesi ise akşam saatlerinde bölgeye gelerek vatandaşlara ve ekiplere kumanya ve su dağıtımı gerçekleştirdi. Büyükşehir ve AFAD tarafından da bölgede toplanma çadırları kuruldu.

Tek teselli can kaybının olmaması

Bölgede öğleden sonra ve gece boyunca adeta cehennem saatleri yaşanırken tek teselli ise can kaybının yaşanmaması oldu. Köyde bulunan yaşlılar ve hastalar ise sedyelerle sağlık, UMKE ve AFAD ekipleri tarafından tahliye edildi.

Akşam saatlerinde bölgeye gelen Muğla Valisi Esengül Civelek; “Can kaybımız yok, dumandan etkilenen iki vatandaşımız var. Yarından itibaren de yangından etkilenen ev sayısı, gerekse havyan sayısı ile ilgili hasar tespit çalışmalarını sizlerle paylaşacağız. Yangında evlerini kaybeden vatandaşlarımız bu akşam köyde akrabalarının komşularının yanında kalacaklarını ifade etmişler. Yarın itibari ile biz AFAD olarak konteynırlarımızı hazırlayacağız vatandaşlarımıza.” Dedi.

Toplanma yerini de alevler sardı

Gece saat 00.00 sıralarında yangının etkili olduğu Zeytinköy Mahallesi'nde toplanma yeri olarak belirlenen köy okulunun çevresini bir anda alevler sarınca toplanma bölgesi acil olarak boşaltıldı. Şiddetli rüzgarın etkisiyle alevler Zeytinköy hududundan Dağpınarı Mahallesi'ne de sıçradı. Köyü tehdit eden alevler nedeniyle Dağpınarı Mahallesi de tahliye edildi. Bu arada bölgede yoğun arı konaklama alanlarının bulunmasından dolayı yanan kovanlardan çıkan arılar zaman zaman bölgede bulunan ekipler ve vatandaşlara zor anlar yaşattı.

Yaşlı, çocuk ve kadınların güvenli bölgeye sevk edildiği yangın alanında ortaya çıkan facia gün ağarınca ortaya çıktı. Yangında Zeytinköy Mahallesi'nde 40 ev ile 10 ahırın yandığı, çok sayıda hayvanın da telef olduğu bildirildi. Zeytinköy’de evleri zarar gören vatandaşlar için AFAD tarafından kurulan çadırlar, alevlerin bölgeyi kaplaması nedeniyle boşatıldı. Yangında şu ana kadar 700 hektara yakın alanın zarar gördüğü öğrenildi.

Yangın dün sabah saat 09.00’da kontrol altına alınırken soğutma çalışmaları sürüyor. Ekipler tedbir amaçlı olarak bölgeden ayrılmıyor.

Bu haber toplam 89 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.