Cemiyet Başkanları: “10 Ocak Kutlanacak Bir gün Değil”

Muğla Büyükşehir Belediyesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Muğla basını için kahvaltı düzenledi.Kahvaltıda Muğla basını adına konuşan Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan ve Muğla...

Cemiyet Başkanları: “10 Ocak Kutlanacak Bir gün Değil”

Muğla Büyükşehir Belediyesi, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle Muğla basını için kahvaltı düzenledi.Kahvaltıda Muğla basını adına konuşan Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan ve Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut, basının günümüzde zor şartlarda çalıştığını dile getirerek 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün kutlanacak bir gün olmadığını ifade ettiler.

Kahvaltı etkinliğinde Muğla basını adına Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Katan ve Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut, basının zor çalışma koşullarından bahsetti.

“GÜNÜMÜZDE BASIN 1961’DEN DAHA İYİ DURUMDA DEĞİL”

10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün 1961 yılında basın mensuplarının 212 sayılı kanuna göre elde ettiği hakların günümüzde uygulanmadığını ve basının zor şartlarda çalıştığınıkaydeden Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan; “Ülkemizde medya alanında kapsamlı bir değişime, yenileşmeye ihtiyaç duyulmakta.Çünkü sektörümüzde yaşanan sorunların bir an önce çözülmesi demokrasimizin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Basın özgürlüğünden, basında çalışma koşullarına,mesleki standartlardan yasal düzenlemelere dek bir dizi yenilik, geniş katılımlı çalıştaylar dizisiyle renklenmeli ve zaman geçirilmeden uygulamaya konulmalıdır. Bilindiği gibi 10 Ocak 1961 basında çalışanların haklarına ilişkin 212 sayılı yasanın uygulanmaya başlandığı gündür. Ancak günümüzde meslektaşlarımız çalışma ve yaşama koşulları ile mesleki yeteneklerini geliştirme ve mesleklerini özgürce yapma hakları bakımından 10 Ocak 1961’den daha iyi haklara sahip değildirler. Bu nedenle meslektaşlarımız açısından bir bayramdan söz edemeyiz. 10 Ocaklar ve 24 Temmuzlar bizim için bir bayram günü değil, dayanışma günleridir.” ifadelerini kullandı.

“10 OCAKLAR BİR KUTLAMA VESİLESİ OLUŞTURMAMAKTADIR”

Ardından söz alan Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nün kutlanacak bir gün olmadığını ve bu olumsuz tablonun bir an evvel düzeltilmesi gerektiğini vurgulayarak, “10 Ocaklar meslektaşlarımız açısından bir bayram vesilesi oluşturmamaktadır. Zira meslektaşlarımızın hakları ellerinden alınmış, basın özgürlüğünün dibe vurduğu bir ortam. Neredeyse sıfır haklarla çalıştırılan bir meslek grubundan bahsediyoruz. Dolayısıyla böyle bir toplumda bu tür günlerin kutlama açısından bir ehemmiyeti olduğunu düşünmüyoruz. Bu anlamda umudumuz bu olumsuz tablonun bir an evvel sona ermesi. Meslektaşlarımızın ellerinden alınan haklarının bir an önce geri iade edilmesi. Bu duygularla meslke ilkelerini ve etiğini göz önünde bulundurarak, tarafsız ve ilkeli habercilik anlayışını kendine şiar edinmiş tüm meslektaşlarıma bu anlamlı günde, günü kutlamıyor sağlık, mutluluk ve başarı diliyorum.” şeklinde konuştu.

“BİR MESLEĞİN DÜZELTİLMESİ SİSTEMİ DÜZELTMEZ”

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün Cemiyet Başkanları’nın konuşmalarının ardından, “Sizler 10 Ocak tarihine sorunlarla girdiğinizi söylüyorsunuz. Türkiye’de nereye el atsanız sorun var. Ülkemizde bir tek konunun çözümü diye bir şey yok. İyi olacaksak hep birlikte iyi olacağız. Sadece bir mesleğin düzeltilmesi sistemi düzeltmez. Bizler Türkiye’ye adaleti getirmek durumundayız. Biz sorunlarımızı şeffaf bir şekilde ortaya koyamazsak, sorunları tek tek söylememizin pek bir yararı olmaz. Sizlerin yaşadığı sorun, işçinin yaşadığı sorunun sebebiyle aslında aynı. İçinde bulunduğumuz durumdan her meslek grubu ayrı ayrı etkileniyor.” diye konuştu.

ÖZGÜRLÜKLER KENTİ MUĞLA’DA GAZETECİLER DE ÖZGÜR ŞEKİLDE ÇALIŞABİLİYOR”

Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş ise konuşmasında; “Biz diyoruz ki, çok zor şartlarda tarafsız bir şekilde gazetecilik yapmaya çalışıyorsunuz. Bu zor şartlarda bu görevi yapmak kolay değil. Bu nedenle emeği geçen sizlere teşekkür etmek istiyorum. Özgürlükler kenti Muğla’da gazeteci arkadaşlarımız tarafsız bir biçimde etik kurallara uygun olarak gazeteciliği yapabiliyorlar. Ben Muğla’da bir gazetecinin yazdığı yazılardan dolayı zor durumda kaldığını görmedim. Ama Türkiye geneline baktığımızda bu pek mümkün değil. Ama en büyük isteğim şudur ki, Muğla’da sizlere sağlanmış olan özgür ortamda, özgür bir şekilde, istediğiniz gibi yazabilme ortamı. Büyük önder Atatürk’ün de sizler için sözlediği bir söz var. ‘Gazeteciler gördüklerini, bildiklerini, duyduklarını özgür bir şekilde yazabilmelidir’ diyor.” ifadelerini kullandı.

“MÜCADELENİZDE BAŞARILAR DİLİYORUM”

Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Adem Zeybekoğlu 8 Ocak 1996'da İstanbul'da gözaltında işkence yapılarak öldürülen Türk gazeteci, Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe’yi andığı konuşmasında, “Basın halka doğru bilgileri aktarmalıdır, ana görevi budur. Ama bugün bunu yapamamaktadır. Ama bu hiçbir zaman olmayacak diye bir şey de yoktur. Canlarını veren basın arkadaşlarımızı da burada anmak istiyorum. Metin Göktepe arkadaşımız, doğru bilgi aktarmaktı tek görevi ama gözaltında katledildi. Onu burada anmaktan gurur duyuyorum. Bu günler böyle gitmeyecek. Bir gün demokrasi gelecek, demokrasiyle birlikte basın özgürlüğü de gelecek. Gününüzü kutlamıyorum ama mücadelenizde başarılar diliyorum.” ifadelerinde bulundu.

“MUĞLA OLARAK GÜÇLÜ BİR BASINIMIZ VAR”

CHP Muğla Milletvekili Burak Erbay ise konuşmasında, “Ne kadar zor koşullarda bu işi yürütmeye çalıştığınızı iyi biliyoruz. Muğla olarak güçlü bir basınımız var. Bunu biliyoruz. Gününüzü kutluyorum, daha özgür, mesleğinizi daha rahat ortamlarda yapacağınız günlerde beraber olmayı diliyorum.” dedi.

Sevil Yılmaz

Bu haber toplam 110 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.