ÇAYIN YEŞİL HÂLİ…

Biz hepimiz çayı severiz. Hele yanında en sevdiklerimiz, bir de hoş sohbet varsa değmeyin keyfimize… O çayın tadı başka hiç mi hiçbir şeyde bulunmaz.

Çay denilince aklımıza siyah tavşan kanı olanı gelir. İşte çayın o siyah rengini almadan (yani kavrulmadan-fermente edilmeden) önceki halinden, yani yeşil çaydan bahsetmek istiyorum aslında ben size…

Çay, Asya kökenli olan Camelia Sinensis bitkisinin yapraklarından elde ediliyor. Çaylar arasındaki farklılık ise fermentasyon süreciyle ilgili. Eğer yapraklar toplandıktan sonra hiçbir işleme tabi tutulmadan sadece kurutulursa yeşil çay, tamamen fermente edilir ise de siyah çay elde ediliyor. Araştırmalar, daha az işlem gördüğü için yüksek antioksidan kapasiteye sahip yeşil çayın, sağlık açısından birçok yararı olduğunu göstermektedir. Şöyle ki:

  • Yapılan çalışmalarda yeşil çayın kanser gelişimini engellediği görülmüştür. İçerdiği antioksidanlar sayesinde bakterisidal etki göstererek özellikle mide kanserine karşı koruyucu olduğu bunun yanı sıra kolon, meme kanserine karşı güçlü bir kansersavar olduğu bildirilmektedir.
  • Yeşil çayda bulunan bazı bileşiklerin (özellikle epi-gallo-kateşin-3- gallat –kısaca EGCG) vücudun yağ yakımını hızlandırarak kilo kontrolünde yardımcı olduğu ve obeziteyle savaşmada etkili olabileceği bildirilmektedir. Bunun yanı sıra yeşil çay metabolizma hızlandırıcı özelliğe sahiptir.
  • Yüksek antioksidan kapasiteye sahip eşsiz bir içecek olan yeşil çay kolesterol düşürücü özelliğe sahiptir. Bu sayede de damar kalitesini ve kalp sağlığını korumada yardımcıdır.
  • İnsülin salınımını düzenleyerek, kan şekerinin dengelenmesinde yardımcı olduğu görülen yeşil çayın diyabet riskini azalttığı bildirilmektedir.
  • Yeşil çay içerdiği kafein sayesinde uyku ve yorgunluk halini ortadan kaldırarak, kendinizi enerjik ve mutlu hissetmenizi sağlar.

Günde 2-3 kupa yeşil çay içerek yararlı etkilerinden faydalanabilir ve yanında bir avuç kuru üzüm, 4-5 adet badem veya 2 adet ceviz ile kendinize güzel bir ara öğün yapabilirsiniz.

Havaların soğuduğu bugünlerde yeşil çayı başucunuzdan ayırmayın.

Bir de çayın yeşil halini deneyin, pişman olmayacaksınız J .

Önceki ve Sonraki Yazılar
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.