Bu nasıl kazı ve koruma?

Bodrum ilçesi Göktepe mevkiinde inşaat çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkan antik dönemlere ait 59 mezar hiçbir önlem alınmadan bırakılınca şiddetli yağışa teslim oldu. Kaya ve topraktan yapılan mezarlardan bazıları...

Bu nasıl kazı ve koruma?

Bodrum ilçesi Göktepe mevkiinde inşaat çalışmaları sırasında tesadüfen ortaya çıkan antik dönemlere ait 59 mezar hiçbir önlem alınmadan bırakılınca şiddetli yağışa teslim oldu. Kaya ve topraktan yapılan mezarlardan bazıları yağmurun etkisi ile yıkılırken diğerleri de su ile doldu ve yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Bodrum’daki antik mezarların başına gelen tarihi eserleri koruma alanında nasıl çalıştığımızı bir kez daha gözler önüne serdi. Antik dönemlere ait 59 mezar yağmur sularına teslim edildi ve yıkılarak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldı.

Bodrum Göktepe’de mevkiinde inşaat çalışması sırasında tesadüfen ortaya çıkan kaya ve topraktan yapılmış mezarların bir bölümü kepçe darbeleri ile zarar görmüştü. İnşaat çalışması durdurulduktan sonra yapılan kurtarma kazılarında 59 mezar ortaya çıkarılmıştı. Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi tarafından koruma altına alınarak yaklaşık 6 ay süren çalışmalarda mezarlarla birlikte antik dönemlere ait gözyaşı şişeleri, çömlek parçaları gibi eserler de bulunmuştu.

Kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra gün yüzüne çıkarılan mezarlar hiçbir koruma ve tedbir alınmadan olduğu gibi bırakılınca geçtiğimiz günlerdeki şiddetli yağışlara teslim oldu. Mezarların çevresinde ve üstünde dış etkenlere karşı hiçbir önlemin alınmadığı gözlendi. Bazı mezarlar yağışlardan dolayı yıkılarak yok olurken  diğerlerinin içine ise su doldu ve yıkılarak yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.

Sualtı Arkeoloji Müzesi ekiplerinin hazırladığı rapor doğrultusunda, Muğla Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’nün vereceği karar doğrultusunda, tarihi mezarların nasıl bir koruma altına alınacağı belli olacak.

Bu haber toplam 107 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.