Bebek ölümlerinin en az yaşandığı il Muğla

Anne ve bebek ölüm olaylarında Türkiye ortalaması binde 10.3 iken bu oran Muğla’da binde 5.8 olarak gerçekleşti. Bu orana göre anne ve bebek ölüm olaylarının en az yaşandığı il Muğla.Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uz....

Bebek ölümlerinin en az yaşandığı il Muğla

Anne ve bebek ölüm olaylarında Türkiye ortalaması binde 10.3 iken bu oran Muğla’da binde 5.8 olarak gerçekleşti. Bu orana göre anne ve bebek ölüm olaylarının en az yaşandığı il Muğla.

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Uz. Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, anne ve bebek ölüm olaylarında Türkiye ortalaması binde 10,3 iken, bu oranın Muğla’da 5,8 olarak gerçekleştiğini ve Muğla’nın bebek ölüm hızının en düşük olduğu il olduğunu açıkladı.

Muğla Halk Sağlığı Müdürü Ceyhan, başarının bir ekip olarak hizmet veren Müdürlük, Toplum Sağlığı Merkezleri, 247 Aile Hekimliği biriminde çalışan Aile Hekimleri ve Aile Sağlığı Elemanları ile Sağlık evi personellinin düzenli olarak yaptıkları gebe ve bebek izlemleri ve bu izlemler sırasında annelere yaptıkları bilgilendirmeler sayesinde kazanıldığını açıkladı. Ceyhan, “Anne ve bebek ölümleri bir ülkenin, bölgenin ya da ilin sağlık düzeyini gösteren önemli ölçütlerdendir. Canlı doğup da bir yaşına gelmeden olan ölümler bebek ölümü olarak değerlendirilmekte olup, bu ölçütlerden yola çıkılarak sağlık hizmet sunumunda aksayan yönler belirlenir ve düzeltilmeye çalışılır. Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun verilerine göre 2014 yılında Muğla İlimiz binde 5,8’lik hızla Türkiye’de bebek ölüm hızının en düşük olduğu il olmuştur. Türkiye ortalaması binde 10,3’tür. 2014 yılında ilimizde olan bebek ölümleri incelendiğinde, bunların %40’ının prematürite nedeniyle, %25’inin de doğuştan kalp ya da diğer organ bozuklukları nedeniyle olduğu görülmektedir. 2015 yılı ilk üç aylık verilere göre ilimizde prematürite nedeniyle olan bebek ölümü %54, konjenital anomali nedeniyle olan bebek ölümü de %38 oranına ulaşmıştır” dedi.

Prematüritenin en sık görülen nedenleri arasında gebelik boyunca annenin yeterli ve düzenli beslenmemesi, kansızlığının düzeltilmemesi, annenin gebeliği sırasında alkol ve sigara gibi maddeler kullanmasının başlıca nedenleri olduğunu açıklayan Ceyhan, “Anne adaylarının gebeliğini öğrenir öğrenmez aile hekimliklerine kaydını yaptırması, aile hekimliklerinden gebeliği boyunca nasıl besleneceğini, kansızlığı ve gebeliğiyle ilgili bir risk faktörü olup olmadığını öğrenmesi, gebelik izlemlerini düzenli bir şekilde yaptırarak kendi kilo alımını ve bebeğinin gelişmesini kontrol ettirmesi prematüriteye bağlı bebek ölümlerini azaltabilir. Bebek sahibi olmanın rastgele değil de planlanarak yapılması, ileri yaşlarda ya da gebelik istenmediği takdirde gebelikten etkili aile planlaması yöntemleriyle korunulması, gebelik istendiği taktirde de rastgele ilaç kullanmaktan ve röntgen çektirmekten kaçınılması, x-ray cihazlarından geçilmemesi, hekim muayenelerinde gebelik planlandığının mutlaka belirtilmesi aynı şekilde konjenital anomalilere bağlı bebek ölümlerini azaltacaktır” dedi.

Bu haber toplam 82 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.