Baykara; “Muhataba alınmıyoruz”

Muğla Diş Hekimleri Odası Başkanı Diş Hekimi Umut Barış Baykara  yaptığı açıklamada, Sağlık Bakalıığı’nın           Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti sunulan Özel...

Baykara; “Muhataba alınmıyoruz”

Muğla Diş Hekimleri Odası Başkanı Diş Hekimi Umut Barış Baykara  yaptığı açıklamada, Sağlık Bakalıığı’nın           Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti sunulan Özel Sağlık Kuruluşları hakkındaki yönetmelik taslağının içerdiği kuralların  dişhekimliğinin sorunlarına çözüm getirmekten uzak olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığı, çözüm yöntemlerini ve uygulama kurallarını belirleme konusunda kendisini tek yetkili saymakta olduğunu belirten Baykara; “Düzenlemenin muhatabı meslek gruplarının temsilcileriyle herhangi bir paylaşıma gerek duymaksızın kurallar çıkarmaktadır” dedi.

Başkan Baykara açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “

Son günlerde çeşitli platformlarda yayınlanan Sağlık Bakanlığının ise resmi olarak doğrulamaktan kaçındığı, Ağız ve Diş Sağlığı Hizmeti Sunulan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik taslağı, içerdiği kurallar itibarıyla dişhekimliğinin sorunlarına çözüm getirmekten uzaktır. Bu kurallar bir bütün olarak değerlendirildiğinde diş tedavi hizmetlerinin büyük merkezler aracılığıyla verilmesi; bu merkez dişhekimiolmayanların  da sermayede ortak olarak katılabilmesi ve dişhekimlerinin bu büyük merkezlerin çalışanı olmasının tasarlandığı anlaşılmaktadır.

Serbest dişhekimliğinin temel sorunları arasında; hastaların primini ödedikleri kamu sağlık sigortasının serbest dişhekimliği hizmet bedelini karşılamaması  hizmet verdikleri yerlerle ilgili kat malikleri ve belediyelerin karşılanması olanaksız talepleri sayılabilir.

Bu temel değişikliğin yanı sıra; geçtiğimiz günlerde Danıştay’ın yürütmesini durdurduğu Sağlık NET 2 programının yönetmelikle temellendirilip hasta verilerinin bakanlıkla paylaşılması, muayenehane çalışma saatlerinin ruhsatla belirlenmesi taslakta yer almaktadır.

2001 Lizbon kararları çerçevesinde Avrupa Birliği dişhekimliği  muayenelerini serbest meslek grubunun vazgeçilmez  unsurları olarak değerlendirmiş ve bu karar doğrultusunda muayenehaneleri desteklemeyi sürdürmektedir.

Yeni Düzenleme yapılmasını gerekli kılan ihtiyacın ne olduğunun meslek örgütüyle ve  dişhekimi kamuoyu ile  paylaşılmalıdır.

Bu haber toplam 86 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.