“Bakan Muğla halkına yalan söyledi”

Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Türkiye Büyük Milet Meclisinde bir basın toplantısı düzenleyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Muğla’da yaptırdığı Ekolojik Temelli Doğal Sit çalışmasının iptalini istedi.Üstündağ,...

“Bakan Muğla halkına yalan söyledi”

Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Türkiye Büyük Milet Meclisinde bir basın toplantısı düzenleyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Muğla’da yaptırdığı Ekolojik Temelli Doğal Sit çalışmasının iptalini istedi.Üstündağ, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yalan söylediğini iddia ederek; “ Bakan istifa etmelidir.” Dedi.

Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Türkiye Büyük Milet Meclisinde bir basın toplantısı düzenleyerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Muğla’da yaptırdığı Ekolojik Temelli Doğal Sit çalışmasının iptalini istedi. Üstündağ, Muğla ile ilgili Doğal Sit çalışması ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin“projeleri onaylamadığını ve onaylamadan önce Muğla’ya gelip halka bilgi vereceğini “söylemesine rağmen daha önce projelerin Gökova paftasını onayladığının belirlendiğini, bu durumda Bakanın Muğla halkına yalan söylediğinin anlaşıldığını, Bakanın istifa ederek çalışmaların tamamen iptal edilmesini istedi.

Üstündağ ayrıca Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun Başkanı ve yardımcısı dahil yedi üyesinden dördünün Bakanlık çalışanları olmasına da tepki göstererek Bakanlığın Muğla’dan elini çekmesini istedi.

Üstündağ; “Muğla kıyıları ve doğal güzellikleriyle dünyanın gözdesi olan bir coğrafya ve bu güzellikler maalesef devletin saldırısı altında. Bir süredir Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, il genelinde doğal sit alanlarının koruma derecelerini düşüren ve kaldıran, imara açma projesi ile Muğla kıyıları ve doğal alanları tehdit altına girdi. Muğla halkı bu projeye son derece kızgın ve Muğla halkı ayağa kalmış durumda.

1479 km kıyı uzunluğuna sahip Muğla’nın, kıyılarını, sulak alanlarını ormanlarını, ekolojik ve ekosistemi yok edecek, kıyılarının betonlaşmasına yol açacak bu proje, Muğla’yı talan etme projesidir.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Muğla doğal sit alanlarının durumunun yerinde tespiti amacıyla, 29.09. 2013 tarihinde bir ihale yapmış ve yapılan 3 aylık çalışma sonucunda, 29.12.2013 tarihinde Muğla’da, doğal sit statünden çıkarılacak bir alan olmadığı belirlenmiş ve rapora bağlanmıştır.”dedi.

“Kediye ciğer emanet edilmiş”

Proje hazırlanması süreci ile ilgili olarak bakanlığı suçlayan Üstündağ; “Her ne hikmetse, bu raporla yetinmeyen bakanlık “Muğla doğal sit alanlarının ekolojik temelli bilimsel araştırma projesi” diye bir yıkım projesi ortaya çıkarmış ve bu proje ile ilgili olarak 24.08.2014 tarihinde, bir ihale gerçekleştirmiş, bir gayrimenkul yatırım şirketine, işi ihale etmiştir. Yani ciğeri, kediye emanet etmiştir.

Halbuki, ihale konusu iş bir bilimsel inceleme-araştırma işidir. Bu niteliğiyle de, mühendislik-mimarlık alanını ilgilendiren bir iştir. Bu özelliği gereği, genel ihale usulü ile değil, belli istekliler arasında ihale usulü ile ihale yapılarak iki aşamalı, isteklilerin ön yeterlilik değerlendirmesinden geçerek, mesleki ve teknik yeterliliklerinin tespit edilmesini gerektiren bir ihale yöntemi uygulanması gerekirdi. yapılan bu yanlış tanımlamadan dolayı, doğal sit gibi son derece önemli bir konu, bir gayrimenkul yatırım şirketine teslim edilmiştir.

Gayrimenkul yatırım şirketine hazırlatılan sözde bilimsel rapor, hala ortada yoktur, Muğla’da hiçbir kimsenin, belediyenin sivil toplum kuruluşunun veya mesleki kuruluşun elinde bu rapor yoktur.

Kimsenin göremediği bu bilimsel rapora dayanarak,Muğla’da 12.562 ha (hektar) alan doğal sit statüsünden çıkarılmış, 75258 ha (hektar) alanda ise sit statüsü azaltılmıştır.”

“Projenin içinde yazlık saray da var”

Muğla Büyükşehir Belediyesine gönderilen harita ve ekleri ile görüş istenmiş, 10.11.2016 tarihindeki meclis toplantısında çalışmaya itiraz edilmiş, ancak bu karar beklenmeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığına bağlı Muğla Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Komisyonu 01.11.2016 tarihinde tescil kararı almıştır. Bu tescil kararı kamuoyundan gizlenerek itiraz hakkı dahi verilmeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Yani yangından mal kaçırır gibi proje onaylanmıştır. Acaba bu telaşın nedeni şu anda mecliste yasalaşmak için bekleyen “tabiatı ve biyolojik çeşitliliği koruma yasa tasarısı” olmasın.

Üstelik sadece Gökova paftasının onaylanması için neden acele edildi. Kaçak Yazlık Saray’ın da bu paftada olmasından mı acele edildi.” Diye konuştu.

“Komisyon eliyle talan yapılıyor”

Üstündağ şunları söyledi: “Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunun yedi üyesinden dördü Çevre ve Şehircilik bakanlığının kadrolu çalışanıdır ve Ankara’da görevlidirler. raporu onaylamak için Muğla’ya gönderilmişlerdir. Komisyonun başkanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdür Yardımcısıdır. Komisyonun Başkan Yardımcısı ise Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, Tabiat Varlıkları Şube Müdürüdür. Komisyonun üyelerinden biri Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünün Yatırımlar Şube Müdürüdür. Sözde bilimsel rapor hakkında karar alan da onaylayan da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı. Yani kendileri çalmışlar, kendileri oynamışlar. Bakanlık Muğla’ya bir karabasan gibi çökmüştür.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mekansal Planlama Genel Müdürlüğü, Muğla’daki Özel Çevre Koruma (ÖÇK) alanları ile ilgili ayrıca, yeni bir çalışma başlatmıştır. Ekolojik temelli doğal sit çalışması ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yapılmıştır. Aynı bakanlığın iki genel müdürlüğünün, diğer müdürlüğün aynı yerde yaptığı veya yapacağı çalışmadan haberi yoktur. Bu da iktidarın ne kadar savruk bir durumda olduğunu gösteriyor.”

“Bakan gerçeği kamuoyundan gizliyor”

Projenin özellikle Muğla kamuoyundan gizlendiğini ileri süren Üstündağ şunları ekledi: “ Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, doğal sitler gibi önemli bir konuda Muğla kamuoyuna bilgi vermediği gibi, katılım konusunda da sınıfta kalmıştır.

Üstelik Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, 28.07.2017 de Dalyan’da “Biz bu raporları hala onaylamadık. Bu raporlar bittiğinde buraya gelerek bu insanlarla paylaşacağız.hiç kimse endişe etmesin bundan” diyerek gerçeği gizlemiştir. Oysa ki o raporları, çoktan onaylamış. 6 aralık 2016 tarihinde Milas, Menteşe, Ula ve Marmaris ilçeleri doğal sit alanlarının tescili yapılmıştır, Çevre ve Şehircilik Bakanı, Muğla ve ülke kamuoyundan gerçeği gizlemiştir.

Muğla’yı talan edecek ucube projeyi Muğla’lılardan gizleyerek halktan gerçekleri saklayan Çevre ve Şehircilik Bakanının artık o koltukta oturması mümkün değildir. Kamuoyuna yalan söylemenin, halkın ve doğanın zararına hareket etmenin gereğini yapmasını bekliyoruz. Bakanlığın Muğla’dan elini çekmesini istiyoruz.

Doğal sit alanlarını gerek kaldırarak,gerekse derecelerini düşürerek Muğla’ya ve ülkeye verilecek zararın önlenmesi için de, projelerin iptalini ve ortadan kaldırılmasını ayrıca talep ediyoruz.”

Bu haber toplam 88 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.