Bafa Gölü Meclis Gündeminde

Son günlerde kuraklık nedeniyle kirliliğin artmasıyla tekrar gündeme gelen Türkiye’nin en önemli çevresel değerlerinden biri olan Bafa Gölü ile ilgili Ankara atağa kalktı. Cumartesi günü kirliliğe dikkat çıkmak için yapılan...

Bafa Gölü Meclis Gündeminde

Son günlerde kuraklık nedeniyle kirliliğin artmasıyla tekrar gündeme gelen Türkiye’nin en önemli çevresel değerlerinden biri olan Bafa Gölü ile ilgili Ankara atağa kalktı. Cumartesi günü kirliliğe dikkat çıkmak için yapılan insan zinciri eyleminden sonra Meclis’e taşınan Bafa Gölü, TBMM’de üç partinin gündemini oluşturdu.

MHP Grubu tarafından verilen Meclis Araştırma Önergesi üzerine söz alan MHP Milletvekili Mehmet Erdoğan, CHP Milletvekili Nurettin Demir ve Ak Parti Milletvekilleri Ali Boğa ve Yüksel Özden mecliste birer konuşma yaptılar.  Bafa Gölü’nün çevresel değerleri ve korunması konusunda ortak irade koyan milletvekilleri konunun siyasi tartışmalara kurban edilmemesi gerektiğini ve ortak irade ile çalışmaların takibi konusunda mutabık kaldılar.

Özden: Bafa önemli bir değerdir

Önerge üzerine söz alan Ak Parti Muğla Milletvekili Yüksel Özden, “Milletvekili arkadaşımız Bafa Gölü hakkında bilgiler verdi. Bafa Gölü hakkında ne kadar konuşulsa azdır. 10 dakikalık konuşmaya sığamayacak kadar güzeldir. Yüzyıllar önce Ege Denizi’nin bir parçası olan ve hala denizle bağlantısı kesilmeyen Bafa Gölü’ne hala İspanya’dan yılan balıkları gelip yumurtalarını bırakmaktadır. Bu kadar güzel bir değerden bahsediyoruz. Burada yaşayan 250 tür kuş ve 300 ün üzerinde bitki türünden bahsediyoruz. Bölge insanı olarak buranın sorunlarını takip ediyoruz. Aylardır Bakanlıkları zorluyoruz. Gittik, bizzat yerinde inceledik. Burada ciddi bir kirlilik olduğunu görüyoruz. Sanayi var diye, aşırı kar hırsıyla bu bölgenin heba edilmesine göz yumamayız. Menderes Nehri, Afyon’dan doğan bir nehir, Denizli’den Uşak’tan gelen bir kirlilikten bahsediyoruz.

Bafa Gölü ile ilgili kirlilik haberleri yıllardır kamuoyunun gündemindedir. Ancak bu yıl, kuraklığın da etkisiyle iyice susuz kalan gölde, yosun patlaması daha mayıs ayında başlamıştır.

Alg patlaması zaten her sene olmaktadır. Sonrasında kendiliğinden geçmektedir.  DSİ Su kodunu belli bir seviyede yani +2 de tutuyor.

Ayrıca Göle Şişme savak (ruberdam) tipi regülatör yapıldı. Türkiye de ilk defa uygulanmaktadır. Bu regülatör Menderesteki suyu kabartarak bafa gölüne veriyor. Hem kod seviyesi belli bir düzeyde tutuluyor hem de Sirkülasyon sağlanıyor.  Kış döneminde deniz suyunun içeriye girişini engelliyor, yaz döneminde su seviyesini dengeliyor. Bafa’nın beslenmesi bu sene kuraklık nedeniyle biraz geç olmuştur. Teknik olarak yapılabilecek her şey yapılmaktadır. Bu uyarıları en başta biz yapıyoruz.  Çine Barajındaki suyun kirlilik oranının azaltılarak göle aktarılması önerisi üzerinde duruyoruz.

Eğer gerçekten Bafa Gölü’nü kurtarmak istiyorsak tüm bölge milletvekilleri, sadece Muğla da değil Aydın, Afyon, Uşak milletvekilleri bir araya gelelim, gruplarımızla konuşalım. Görüşülmekte olan ve sonucunu milyonlarca insanın beklediği bir yasayı biraz daha geciktirmek için önerge vermeyelim. İlk dilekçeyi birlikte verelim, komisyonu birlikte kuralım” Dedi.

Boğa: Hep birlikte yerinde inceleyelim

Önerge üzerine söz alan Ak Parti Muğla Milletvekili Ali Boğa ise; “Bu konudaki duyarlılığı memnuniyetle karşılıyor ve gerek eylemlerin ve gerekse çalışmaların takipçisi olduğumuzu bir kez daha yineliyoruz.

Hazırlanan plan çerçevesinde başta Büyük Menderes Nehri olmak üzere kirliliğe neden olan parametrelerin düzenli olarak takip edilmekte, görevli kurumların kendi sorumlulukları çerçevesinde önlemler alınmaktadır. Ancak uzun yıllardır kirliliğe maruz kalan gölü iyileştirmek elbette zaman alacaktır. Her şeye rağmen nasıl bir zamanlar manşetlerden inmeyen Haliç kirliliğinden arındırıldıysa Bafa da bu kirlilikten arındırılacak ve gerçek güzelliğine kavuşturulacaktır.

Yılların birikimi olan sorunun çözümü için son zamanlarda zaten meclis araştırmaları yapılmış, üniversite ve diğer resmi kurumlarımız gerekli bilimsel çalışma ve tespitleri yapmış ve eylem planı hazırlamıştır. Buna rağmen konu hassastır ve dikkatle takip edilmelidir. Bu konuyu siyasete alet etmek ve Meclis’in yoğun gündemine sıkıştırmak yerine gelin bölge milletvekilleri olarak hemen bayram sonrasında yerinde bir çalışma yapalım. Yetkililerle birlikte inceleme yapalım. Biz zaten sürekli bölge insanlarıyla ve yetkililerle irtibat halindeyiz. Konu siyasi gündemlere kurban edilmemelidir. Süreci hızlandırmak, takip etmek ve daha etkin ve hızlı bir eylem planı uygulamak konusunda bölge milletvekilleri ve hükümet olarak görevlerimizi hakkıyla yerine getireceğimizi tekrar ediyoruz.”diye konuştu.

AK Parti Grubu adına söz alan Nurettin Canikli ise; önemli konularda doğal olanın grupların kendi aralarında görüşerek mutabık kalması ve hep birlikte meclis araştırması kararı almasıdır. Gerekirse bunun yapılması ve hep birlikte şu anki gündem sonrasında bir çalışma başlatılmasını istedi.

Bu haber toplam 79 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.