Babasının mezarını 35 yıl sonra görebildi

Dünyaca ünlü keman virtüözü Macar asıllı keman sanatçısı Halil Darvaş'ın oğlu Kontrbas sanatçısı Attila Darvaş, babasının mezarının Marmaris’te olduğunu öğrenince Kanada’dan ziyarete geldi.Attila Darvaş, babasının...

Babasının mezarını 35 yıl sonra görebildi

Dünyaca ünlü keman virtüözü Macar asıllı keman sanatçısı Halil Darvaş'ın oğlu Kontrbas sanatçısı Attila Darvaş, babasının mezarının Marmaris’te olduğunu öğrenince Kanada’dan ziyarete geldi.

Attila Darvaş, babasının vefatından bir yıl sonra Marmaris’e geldiğini ama mezarı bulamadığını söyledi. Babasının yaşadığı evi de ziyaret eden Darvaş, Halil Darvaş’ın Marmaris’teki dostlarından babasıyla ilgili anıları dinledi. Marmaris Nüfus Dairesi’nden babasının kayıtlarını soran Darvaş’a, “Babanız yaşıyor görünüyor” denildi.

Dünyaca ünlü Macar kemancı Halil Darvaş'ın oğlu Attila Darvaş, 15 yaşından sonra görüşmediği babasının öldükten sonra mezarını ilk defa ziyaret etti. Kanada’da yaşayan ve babası gibi müzisyen olan 50 yaşındaki Darvaş, kabristan ziyaretinde duygusal anlar yaşadı. Mezarı gördüğünde “Şoktayım” diyebilen Darvaş, “Ölümünden bir yıl sonra Marmaris’e geldim fakat mezarını bulamadım. Marmaris’te bir tanıdığımız veya arkadaşımız olmadığından mezarı bulacağımızdan umudu kesmiştik. Geçtiğimiz yıl internette babamla ilgili araştırma yaparken bir gazetede onunla ilgili haberi gördüm. Haberde babamın mezarını görünce heyecanlandım, sevindim ve ziyaret etmeye karar verdim ve sayenizde buradayım. Babamla hasret gideriyorum. Bu duygular nasıl anlatılır bilemiyorum” dedi.

Macaristan’da büyüdüğünü ve babasını en fazla 20 defa gördüğünü anlatan Darvaş, “Annem doğum sırasında öldü. Babam evlendi ve bir çocukları oldu, kardeşim George, o da Kanada'da yaşıyor. Mezarın bulunmasına o da çok sevindi. Kendisi de ziyarete gelecek” diye konuştu.

Darvaş, Marmaris Filarmoni Derneği Başkanı Ahmet Altınöz’e de geçtiğimiz yıl babası için düzenledikleri anma töreni için teşekkür etti. Darvaş, “Bundan sonra her fırsatta geleceğim. Babamın adına yapacağınız etkinliklere destek olacağım. Babamın burada sahipsiz olmadığını gördüm. Nasıl teşekkür edeceğimi bilemiyorum” ifadelerini kullandı. Babasını yakından tanıyan gazeteci Rıfat Kalakoğlu’yla da görüşen Darvaş, babasıyla ilgili anıları dinlerken zaman zaman duygulandı, yine Kalakoğlu’yla birlikte babasının yaşadığı Siteler Mahallesi Sahil Sitesi’ndeki evi ziyaret etti.

Babasının ölüm kaydını görmek için Marmaris Nüfus Dairesi’ne giden Darvaş, burada da bir sürprizle karşılaştı. Darvaş’a, “Kayıtlara göre yaşıyor görünüyor” denildi ve birkaç şahit ile başvurulursa bu durumun düzeltilebileceği bildirildi.

Halil Darvas kimdir?

Asıl adı Sergey olan dünyaca ünlü keman virtüözü Halil Darvaş, 2. Dünya Savaşı sırasında Türkiye'ye kaçmış ve Türk vatandaşlığı verilmiş, nüfus cüzdanı da İsmet İnönü tarafından imzalanmış ve Halil adını almıştı. Halil Darvaş, kalp krizi sonucu, üç yıl yaşadığı Muğla'nın Marmaris ilçesinde ölmüş ve buraya defnedilmişti. Mezarlık görevlilerinin bile yerini bilmediği, tanımadığı Darvas'ın mezarını Yeni Asır buldu. Roosvelt, Churchill ve Mussolini gibi devlet adamlarının önünde verdiği sayısız konserlerin ardından Amerikan basını kendisinden "Kemanlar kralı - Kralların kemancısı" olarak bahsetti. Darvaş, Yeşilçam'da onlarca filmde kemancı olarak rol aldı.

Darvaş, 2. Dünya Savaşı başlarında Macaristan'dan kaçarken yanına sadece kemanını aldı ve sınırı geçmek için kemanını iki kolunun arasına yerleştirdi. Darvaş, kemanının zarar görmemesi için dirsekleri üzerinde saatlerce sürünerek sınırı geçti. İstanbul ve Ankara'da uzun süre çalışan Darvaş, daha sonra İzmir'e yerleşti ve dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik'in kızıyla evlendi, Alsancak'ta bir yalıda oturmaya başladı. Bu sırada deprem meydana geldi, herkes eşini çocuklarını alıp dışarı çıkarken Darvaş, yeni evli olduğu halde sadece kemanını alıp evden çıktı. Kemanı tercih etmesi üzerine kayınpederi ve eşiyle araları açıldı. Eşini tek başına evde bırakması, bu evliliği boşanmaya kadar götürdü. Daha sonra Marmaris'e yerleşen Darvaş, 16 Ağustos 1984'te 72 yaşında kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Cenazesi Marmaris'te toprağa verilen Darvaş'ın çok sevdiği paha biçilemeyen kemanı da oğluna gönderildi.

Bu haber toplam 72 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.