Astana’da ‘İpek Yolu’ tartışılacak

Türkiye’den sadece MSKÜ Turizm Fakültesi’nin katılacağı ve 2018 Nisan ayında Kazakistan Astana şehrinde düzenlenecek ‘İpek Yolu’ konferansında, turizmin gelişmesinin sosyo kültürel, ekonomik, politik, çevresel ve teknolojik...

Astana’da ‘İpek Yolu’ tartışılacak

Türkiye’den sadece MSKÜ Turizm Fakültesi’nin katılacağı ve 2018 Nisan ayında Kazakistan Astana şehrinde düzenlenecek ‘İpek Yolu’ konferansında, turizmin gelişmesinin sosyo kültürel, ekonomik, politik, çevresel ve teknolojik açıdan önemi ve gelişimi tartışılacak.

Dünyanın en büyük ekonomik altyapı girişimi olarak adlandırılan ‘İpek Yolu’ projesinin turizmin gelişmesinin sosyo, kültürel, ekonomik, politik, çevresel ve teknolojik açıdan önemi ve gelişiminin tartışılması amacıyla 13-14 Nisan 2018 tarihinde Kazakistan’ın Astana kentinde İngiltere, Çin ve Türkiye’den birer Üniversitenin öğretim üyeleri bir araya gelecek.

Konferansa Türkiye’den sadece Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi katılırken, İngiltere’den Oxford Brookes Üniversitesi, Çin’den Hong Kong Politeknik Üniversitesi ve Kazakistan’dan da Astana Yüksek Ekonomi Okulu katılacak. Tarihi İpek yolunun canlandırılmasına yönelik düzenlenen konferansa katılacak olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Bahar, Türkiye, sahip olduğu tarihi, doğal, kültürel güzellikleri ve dört mevsimin tüm özelliklerini her zaman yaşatabilen yapısı ile dünyanın önde gelen destinasyonlarından birisi olduğunu açıkladı. Alternatif turizm çeşitliliği (yat turizmi, termal turizm, kongre turizmi, golf turizmi vb.) açısından da çok zengin bir ülke olan Türkiye’nin ağırlıklı olarak deniz, kum ve güneş sarmalına bağlı kalarak sahip olduğu bu potansiyeli kullanamadığını açıkladı.

“Türk turizmi açısından bir fırsat”

Türkiye özellikle 1980’li yıllardan sonra turizmde ivme kazanarak hem turistik tesis, hem de bu tesislerin kalitesi açısından iyi bir aşamaya geldiğini açıklayan Prof. Dr. Bahar, “Ülkeye gelen turist sayısı yıllar itibari ile artış gösterse de 2016 yılında ani bir düşüş yaşanmıştır. TUİK verilerine göre 2015 yılında 42 milyon 618 bin kişi olan turist sayısı, 2016 yılında 31 milyon 365 bin kişiye gerileyerek ortalama % 25 azalmış, turizm gelirleri ise 2015 yılında 31 milyar 465 milyon dolardan 2016 yılında 22 milyar 107 milyon dolara gerileyerek % 30 azalmıştır. Bu verilerin yanı sıra turist başına ortalama harcama 756 dolardan 705 dolara gerilemiştir. Krizlere bağımlı politikalardan uzaklaşıp uzun vadede etkili olacak politikalar geliştirmek Türk turizmi açısından önemli olacaktır. Bu bağlamda Yeni İpek Yolu ile ilgili son zamanlarda uluslararası basında yer alan haberler, Türk turizminin yeniden canlandırılması açısından da çarpıcı fırsatlar sunmaktadır” dedi.

“Dünya ekonomisinin geleceğini etkileyecek”

Yeni dünya düzeninde, dünya ekonomisini en derinden etkileyecek bölgenin Yeni İpek Yolu güzergâhında bulunan İpek Yolu ekonomilerinin olacağının öngörüldüğünü belirten Bahar, “İpek Yolu ekonomileri içerisinde bulunan ve stratejik öneme sahip olan bu ülkeler ise; Çin, Hindistan, Pakistan, Afganistan, İran, Irak, Suriye, Mısır, Moğolistan, Tacikistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan, Kazakistan, Doğu Türkistan, Azerbaycan, Ermenistan, Gürcistan, Rusya, Ukrayna ve Türkiye’dir. İpek Yolu ekonomilerinin demografik yapısı ve bu yapının dünya ölçeğinde karşılaştırılması incelendiğinde 17 ülkeyi kapsayan İpek Yolu ekonomilerinin toplam nüfusu, neredeyse dünya nüfusunun yarısına karşılık gelmektedir. Dolayısıyla İpek Yolu ekonomilerinin nüfus yoğunluğu, hem tüketim ekonomisi bakımından, hem de potansiyel işgücü açısından, dünya ekonomisinin geleceğini etkileyeceği bir gerçektir” dedi.

“İpek yolu küresel ekonomi açısından da önemli”

MSKÜ Turizm Fakültesi Dekanı Bahar, İpek Yolu, asırlar boyunca Doğu'dan Batı ile Çin'i Akdeniz'e bağlayan Asya kıtasındaki bölgeler arasında kültürel etkileşimin ve ekonomik işbirliğinin merkezinde yer alan eski bir ticaret yoluyken, Coğrafi Keşiflerin ardından uluslararası ticaretin Atlas Okyanusu limanlarına kayması ile önemini yitirdiğinin altını çizdi. Bahar, “Bugün ise Çin’in öncülüğünde, Yeni İpek Yolu projesi ile yeniden ve 21. yüzyılın şart ve imkânlarına uygun şekilde daha güçlü canlandırılmasına yönelik bir strateji izlendiği görülmektedir. Çin’in izlediği bu stratejiden yola çıkarak İpek Yolu turizmine yönelik potansiyelin farkında olan ülkeler ise küresel ekonomi açısından önem arz eden İpek Yolu’na ilişkin çalışmalara yoğunluk vermeye başlamıştır” dedi.

“G7’nin bağımlılığını azaltmak için iyi bir fırsat”

İpek Yolu turizmine odaklanmak, süreci yakından takip etmek dünya üzerinde tüm ekonomik ağı yöneten G7 ülkelerine bağımlılığı azaltmak açısından önemli bir fırsat ortaya koyduğunu belirten Prof. Dr. Bahar, “Bunu yanı sıra Tarihi İpek yolunun yeniden canlandırılması diğer ülkelerle ekonomik, sosyal ve kültürel bütünlüğü sağlamak adına önemli bir adımdır. Türkiye turizminin ve eğitim sektörünün stratejik olarak Asya ve Orta Asya’daki fırsatlardan yararlanmasını sağlamak ve gelecekte İpek Yolu turizmi içerisinde daha güçlü yer almak yine bu yoldan geçmektedir” dedi.

Kongrenin Türkiye’den tek ortağı MSKÜ

Kazakistan’ın Astana kentinde 13-14 Nisan 2018 tarihinde düzenlenecek kongreye Türkiye’den kongre ortağı olarak sadece Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin katılacağını belirten Bahar, “Tüm bu potansiyelin farkında olarak İpek Yolu ile ilgili çalışmalara fakültem adına başladığımızı bildirmek isterim. 13-14 Nisan 2018 yılında Kazakistan Astana’da aralarında Oxford Brookes Üniversitesi (İngiltere), Hong Kong Politeknik Üniversitesi (Hong Kong, Çin), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (Türkiye) ve (Astana, Kazakistan) Yüksek Ekonomi Okulu’nun bulunduğu ortaklaşa bir konferans düzenlenecektir. Konferansta, İpek Yolu içinde turizmin gelişmesinin sosyo kültürel, ekonomik, politik, çevresel ve teknolojik açıdan önemi ve gelişimi tartışılacaktır. Türkiye’den üniversiteler arasında kongre ortağı olarak katılan tek Turizm Fakültesi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesi’dir. Bu konferansta yer almak, Türkiye’nin hem turizm, hem de eğitim alanında uluslararası platformda tanıtılması adına önemli bir fırsattır. Yeni İpek yolu boyunca ekonomik bütünleşmeyi konu alan “KIMEP Uluslararası Araştırma Konferansı’nda” Yeni İpek Yolu boyunca hepimizi de etkileyen küresel sorunlar da dâhil olmak üzere Orta Asya’nın karşı karşıya olduğu yaratıcı ve yenilikçi ekonomik uyum üzerine yoğunlaşacaktır. Ülkemiz sadece deniz, kum, güneş tatili için değil dinlenmek, nefes almak, durmak, yeni lezzetler keşfetmek, tarih kokan sokaklarında kaybolmak için de olağanüstü güzellikte bir destinasyondur. Bu potansiyeli kullanmak ve turizm gelirlerimizi arttırmak için İpek Yolu Turizminin canlandırılmasını sağlayacak gerekli tüm çalışmaları yakından takip etmeli, desteklemeli ve bizzat içinde yer almalıyız” dedi. (İHA)

Bu haber toplam 66 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.