Arıcılara ve Arı Kovanlarına Ayı Saldırısı

Muğla’nın turistik beldesi Akyaka’da aç kalan ayılar yerleşim birimi yakınındaki bin kadar kovanı parçalayarak bir arıcıya saldırdı. Ayıların arıcılara verdiği toplam zararın 500 bin TL civarında olduğu belirtildi.Muğla’nın...

Arıcılara ve Arı Kovanlarına Ayı Saldırısı

Muğla’nın turistik beldesi Akyaka’da aç kalan ayılar yerleşim birimi yakınındaki bin kadar kovanı parçalayarak bir arıcıya saldırdı. Ayıların arıcılara verdiği toplam zararın 500 bin TL civarında olduğu belirtildi.

Muğla’nın Ula ilçesine bağlı turistik Akyaka beldesinde son bir haftadır ayı terörü yaşanıyor. Yerleşim birimlerinin yakınına kadar gelen ayılar, son bir haftada en az bin arı kovanını parçaladı, bir arıcıya da saldırdı.

Dün gece yaklaşık 250 kovanı ayılar tarafından parçalanan Ramazan Çoban (67), zararlarının büyük olduğunu belirterek, “Önceki yıl Arıcılar köyünde meydana gelen depremin ardından köy boşaltıldı, Karabörtlen’de konteynerde yaşamaya başladık. Emekli maaşım kredi borcuna gidiyor, 10 kişilik aile bu arılarla geçimimizi sağlıyorduk. Yaklaşık 250 kovanın tamamı paramparça” dedi.

Çoban, Arıcılar Birliği ve İl Tarım Müdürlüğü’nden yetkililerin gelerek inceleme yaptıklarını ve gereken desteğin verileceğini söylediklerini ifade etti.

Çoban’ın oğlu Mustafa Çoban da (34), içindeki ballarla birlikte kovanların zararının 120 bin civarında olduğunu, ayıların bölgeyi mesken tuttuklarını söyledi.

Bölgede kovanı bulunan diğer arıcılar, “Son bir haftada en az bin kovan ayılar tarafından parçalandı” derken, 23 yaşındaki arıcı Atakan Karaağaç, “Kovanların yanındaydım. Aniden köpek havlamaya başladı. Dönüp baktım ayı üzerime geliyor. Kaçmaya çalışırken düştüm ve dizimden yaralandım. Hemen ayağa kalkıp kulübeye sığındım” dedi.

Öte yandan, parçalanan kovanların yanında çok sayıda arıcı olduğu sırada yakınlardaki çalılıklardan ayı seslerinin gelmesi dikkat çekti. Arıcılar bu durum üzerine, “Normalde ayılar insan sesini duyunca uzaklaşır ama, bunlar 20 – 30 metre uzaklıktaki çalılıklarda seslerimizi duymasına rağmen korkmuyorlar. Hem kovanlar hem de canımız için tedirginiz” dediler.

Sevil Yılmaz

Bu haber toplam 1317 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.