Aldan’dan, sınavlar için önerge

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, hakım ve savcı adayları için yapılan sınavlarla ilgili olarak Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından cevaplandırılması istemiyle meclise soru önergesi verdi.“Bu yıl, Hâkim ve Savcı...

Aldan’dan, sınavlar için önerge

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, hakım ve savcı adayları için yapılan sınavlarla ilgili olarak Adalet Bakanı Abdulhamit Gül tarafından cevaplandırılması istemiyle meclise soru önergesi verdi.

“Bu yıl, Hâkim ve Savcı Adayları sınavı 3 Haziran 2017 tarihinde yapıldı. 22 Haziran 2017 tarihinde yazılı sonucu açıklanan sınava 4285 aday katıldı. Sınavda kaç kişinin başarılı olduğu açıklanmadı. Sınav başvuruları kabul edildiği dönemde, 750 Hâkim ve Savcı adayının alınacağı ifade edilmişti. Ancak, mülakat sonrası kaç kişinin alındığı açıklanmazken, sınava giren adayların iddiasına göre, 450 Hakim ve Savcı adayı başarılı sayıldı.

Sınav sonrası kaç kişinin başarılı olduğu ve kaç kişinin alındığı resmi olarak açıklanmadı ancak, yazılı sınavda büyük başarı gösteren bazı adayların, mülakatta başarısız sayıldığı öğrenilmiştir. Sınava giren adaylardan alınan bilgilere göre, mülakatlara 7 aday birlikte alınmış, adaylara kendilerini tanıtmaları istenerek, sadece bir sorulmuştur. Adayların çoğunluğu da bu sorulara doğru cevap vermesine rağmen, yazılı sınavda büyük başarı gösteren adaylar mülakatta başarısız sayılmıştır. Örneğin, 89.13975 genel başarı puanıyla 22. sırada yer alan bir aday, “kendini tanıt. Anayasa Mahkemesinin görevi nedir?” şeklindeki iki soruya karşılık elenmiştir. Aynı şekilde, 85.2819 genel başarı puanıyla 60. sırada yer alan bir başka aday, mülakatta başarısız sayılmıştır.” Diyen Aldan, Bakan Gül’den şu sorulara cevap istedi:

-ÖSYM tarafından 3 Haziran 2017 tarihinde yapılan ve 22 Haziran 2017 tarihinde yazılı sonuçları açıklanan Hâkim ve Savcı Adayları sınavında kaç kişi başarılı olmuştur?

-Sınav sonunda mülakata girmeye hak kazanan adaylar 11 Eylül 2017 tarihinde sınav girdi. Mülakatta başarılı sayılan ve aday olarak seçilenlerin sayısı kaçtır ve yazılı sınavda hangi puan ve sırada kazanmışlardır?

-Daha önce sınavda başarılı sayılanların listesi açıklanıyordu. Son sınavda bu uygulama kaldırıldı. Sınavlar sonunda başarılı sayılanların açıklanmamasının gerekçesi nedir?

-Mülakatta adaylara kendilerini tanıtmaları istendi ve sadece bir soru soruldu. Sınava katılanlar tarafından sorulan tek soru da büyük oranda doğru olarak cevaplandırıldı. Bu durumda, mülakat sonucunda başarısız sayılanlar hangi kıstasa göre başarısız sayılmıştır?

Bu haber toplam 66 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.