Aldan’dan, Göcek Tüneliyle ilgili soru önergesi

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, hala tartışmaları devam eden Göcek Tüneli geçiş ücretleri ile ilgili olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmat Arslan tarafından cevaplandırılmak istemiyle meclise soru önergesi...

Aldan’dan,  Göcek Tüneliyle ilgili soru önergesi

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, hala tartışmaları devam eden Göcek Tüneli geçiş ücretleri ile ilgili olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmat Arslan tarafından cevaplandırılmak istemiyle meclise soru önergesi verdi.

“Yap-işlet-devret modeliyle yapılan ve Muğla–Antalya karayolunu birbirine bağlayan Göcek Tüneli 2006 yılında hizmete girmişti. Sözleşme gereği, işi alan firma, inşa ettiği tüneli 25 yıl işlettikten sonra devredecek.

Göcek 1 Tüneli’nin ihtiyacı karşılamadığı görülünce, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 2013 yılında ikinci tünelin yapımına başlandı ve Göcek 2 Tüneli, 2016 yılında tamamlandı. Ancak, birinci tünelin işletmecisi firmanın para kazanmaya devam edebilmesi için Göcek 2 tüneli hizmete sokulmadı.

25 Ocak 2018 tarihinde yapılan Muğla İl Koordinasyon Kurulu toplantısında konu ile ilgili bilgi veren Karayolları 13. Bölge Müdürü Arif Çobanoğlu, 1. Göcek Tüneli’nin bakım için kapatılacağını, bu sürede 2. Göcek Tüneli’nin hizmete gireceğini söyledi. Çobanoğlu, tünellerin ücretsiz olmasının ise mümkün olmadığını belirtti.

Aldığımız bilgilere göre, Göcek 1 Tünelinin bakım ve onarım işlerinin yıllar alacağı hesaplanarak, onarım işlemleri sürerken, tüneli yapan firma zarar görmesin diye devlet parasıyla yapılan Göcek 2 Tüneli söz konusu firmaya tahsis edilecek ve firma Göcek 1 Tünelinin oranımı bitene kadar devletin yaptığı Göcek 2 Tünelini işletecek.

İddiaya göre, Göcek 1 Tünelinin bakım ve onarım işlerinin yıllar süreceği hesaplanıyor. Onarım işlemleri sürerken, tüneli yapan firma zarar görmesin diye devlet parasıyla yapılan Göcek 2 Tüneli’nin gelirinin söz konusu firmaya tahsis edilmesi planlanıyor. Böylece, Göcek 1 Tünelinin oranımı bitene kadar devletin yaptığı Göcek 2 Tünelini bu firma işletecek.

Bir başka iddiaya göre de, Göcek 1 Tünelini yapan firmaya, 2032 yılında bitecek işletme hakkını 2025 yılına çekmesi karşılığında, Göcek 2 Tünelinin işletme hakkının devretmesi teklif edilmiş. Yani, devletin parası ile yapılan bir tünel, özel bir firma para kazansın diye devredilecek.

Oysa, 2015 tarihinde, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu, Muğla’da yaptığı mitingde, ikinci tünelin ücretsiz olarak hizmet vereceğini söylemişti.” Diyen Aldan, Bakan Arslan’dan şu sorulara cevap istedi:

-Göcek 1 Tünelinin bakımda olacağı dönemde Göcek 2 Tüneli’nin işletilmek üzere 1. Tüneli yapan firmaya verileceği iddiası doğru mudur? Devletin yaptığı Göcek 2 Tüneli, para kazansın diye özel sektöre mi devredilecek?

-Devlet kaynaklarıyla yapılan bir tünelin işletmesinin özel bir firmaya işletilmek üzere devredilmesinin gerekçesi nedir?

-Sermaye Piyasası Kurulu tarafından, Göcek 1 Tünelini yapan firmaya 2032 yılında bitecek olan tünel işletme hakkını 2025 yılına çekmesi karşılığında Göcek 2 Tünelini işletme hakkının devredileceği iddiası doğru mudur?

-Tüneli yapan firmanın onarımını da yapması kendi sorunu değil midir?

-Sözleşmede; tünelin onarıma görmesi durumunda firmanın zararının idare tarafından karşılanacağına ilişkin bir hüküm var mıdır?

-Göcek 2 Tüneli hangi sözleşmeye dayanarak firmaya verilecektir? Yeni bir sözleşme mi imzalanacaktır?

-Bütün bu iddialar doğru ise Yap-İşlet-Devret modelinin adı Yapama-İşleteme- Devlet halleder olarak değişecek midir?

Bu haber toplam 59 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.