Aldan, ihaleleri meclise taşıdı

Göcek koylarının ihale ile kiralanması tartışma ve tepkileri de beraberinde getirirken, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ihaleleri meclise taşıdı.“Fethiye Körfezi’nde günlük tur tekneleri ve yatçıların en önemli...

Aldan, ihaleleri meclise taşıdı

Göcek koylarının ihale ile kiralanması tartışma ve tepkileri de beraberinde getirirken, CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ihaleleri meclise taşıdı.

“Fethiye Körfezi’nde günlük tur tekneleri ve yatçıların en önemli uğrak noktaları arasında olan Göbün, Bedri Rahmi (Taşyaka), Manastır (Akbük) ve Küçük Sarsala koylarının, Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından “C tipi mesire yeri” olarak ihaleye açılması kararı alındı. Türk yat turizminin temel durak noktalarından birini oluşturan ve her yıl yerli yabancı 10 binlerce denizciye hizmet veren bu 4 koy, daha önce İl Özel İdaresi tarafından kiraya veriliyor ve yaklaşık 30 yıldır, yöre halkı tarafından işletiliyordu. Buraları işleten aileler, yıllardır su, elektrik, yol olmayan bu koylara kazançlarının önemli bir bölümüyle yatırım yaptılar. Örneğin, 7-8 kilometre mesafeden su getirdiler, güneş enerjisi ile elektrik üretmeye başladılar.

Koyların her yıl kara ve deniz temizliğini yaptılar.

Büyükşehir Yasasıyla, Büyükşehir Belediyesi’ne verilmesi gereken bu yerler, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na devredildi. Şimdi ise ihaleyle işletmeye açılmak isteniyor.

Şimdiye kadar bu koyları işleten ailelerin, ihale bedellerini karşılaması mümkün görünmüyor.

Ayrıca, çevre kuruluşları, kar hırsıyla işletilecek olan bu koyların doğal güzelliklerinin yok edeceği edileceği yönünde endişelerini dile getirmektedir.

Özelleştirilmesi halinde işletme ve kira giderleri artacağı için kullanan yatçıların burayı terk edeceği ve Yunan kıyılarına gideceği yönünde kaygılar dile getirilmektedir. “diyen Aldan; Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan şu sorulara cevap istedi:

-Göcek Koyları diye anılan Bedri Rahmi, Akbük, Göbün ve Küçük Sarsala koylarının özelleştirilmesinin gerekçesi nedir? Bugüne kadar buraları işleten ve büyük yatırımlar yapan ailelerin mağduriyeti nasıl giderilecek?

-Bugüne kadar doğal haliyle korunan bu koyların özel sektöre açılmasıyla yeni tesisler kurulacağı ve doğal yapısının bozulacağı yönünde yapılan eleştirileri gidermek için ne gibi çalışmalar yürütüyorsunuz?

-İhale için belirlenen bedellerin yüksek olduğu için (Akbük için 110 bin, Taşyaka (Bedri Rahmi) için 90 bin, Göbün için 120 bin ve  Küçük Sarsala için de 80 bin) “Bu koyların kimlere verileceği önceden belirlenmiş” şeklinde iddialar ortaya atılmaktadır. Bu söylentilerin son bulması için ne gibi önlemler alınmıştır?

Bu haber toplam 74 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.