Alban’dan eğitim için soru önergesi

Üniversiteye geçişte bu yıl ilk kez uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) ilişkin istatistiklerin açıklanmasının ardından, eğitimdeki sorunlar gündemin birinci sırasına yerleşti. Sınava giren çok sayıdaki...

Alban’dan eğitim için soru önergesi

Üniversiteye geçişte bu yıl ilk kez uygulanan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) ilişkin istatistiklerin açıklanmasının ardından, eğitimdeki sorunlar gündemin birinci sırasına yerleşti. Sınava giren çok sayıdaki adayın, fen bilimleri başta olmak üzere bütün testlerdeki başarı oranının oldukça düşük olması tartışmaları beraberinde getirdi.

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, sürekli değişen sınav ve eğitim sisteminin yol açtığı başarısız sonuçları Meclis gündemine taşıdı. Alban soru önergesinde, AK Parti döneminde Muğla’nın başarı durumunu sordu.

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, lise ve üniversiteye giriş sınavlarına giren öğrencilerin, soruları doğru cevaplama oranlarındaki başarısızlık nedeninin sürekli değişen eğitim ve sınav sistemi olduğunu belirterek, “ 8 yıllık kesintisiz eğitime son veren ve 4+4+4 sistemini getiren mevcut AKP yönetimi eğitimi çökertmiştir. Çocuklarımızın geleceği ile oynanmaktadır” dedi.

“Öğrenciler geleceği göremiyor”

Muğla’daki sınav sonuç oranlarının ve eğitimde gelinen noktanın belirlenmesi amacıyla Meclis’e soru önergesi veren CHP’li Alban, üniversite giriş sınavlarının bir anlamda o ülkedeki eğitim sisteminin aynası olduğunu belirtti. Son yıllarda yapılan sınavlarda genel olarak ortalamaların başarısızlığı ve doğru cevapların düşük olmasının tartışıldığını işaret eden Alban, “Bu tartışmalar da göstermektedir ki, eğitim sistemimiz adeta bir çöküş dönemine girmiştir. Her yıl değişen eğitim ve sınav sistemi öğrencileri ve ailelerini bilinmezliğin içine düşürmektedir” dedi.

Neredeyse her yıl ya sınavın içeriğinin, ya adının, ya da zamanının değiştiğini öne süren Alban, sınavla ilgili değişiklikler yapıldıkça öğrencilerin psikolojilerinde olumsuzluklar meydana geldiğini, geleceklerini göremeyen öğrencilerin hedefleri belirlemekte sıkıntı çektiğini ifade etti.

Bu yıl yapılan Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarını hatırlatan Alban, “Temel matematikte 40 soruda doğru cevap ortalaması 5.6, Fen bilimlerinde 20 soruda doğru cevap ortalaması 2,8, Matematikte 40 soruda doğru cevap ortalaması 3,9, Fizikte 14 soruda doğru cevap ortalaması 0,4, Kimyada 13 soruda doğru cevap ortalaması 1,1, Biyolojide 13 soruda doğru cevap ortalaması 1,6. Bu acı tablonun sorumlusu AKP ve onun eğitim politikasıdır” dedi.

“Muğla eğitimde yatırım alamıyor”

Muğla’nın eğitimde gerekli yatırımları alamadığına dikkat çeken CHP’li Alban, derslik sayılarının yetersiz olmasından, öğretmen eksikliğine kadar birçok faktörün, ildeki başarıyı etkilediğini belirtti.

Alban, soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

-Ülkemizde 2002– 2018 yılları arasında değişik adlar altında yapılmış olan üniversiteye giriş sınavlarında Muğla ili, Türkiye il sıralamasında kaçıncı olmuştur? Yıllara göre listesi nedir?

-Yine bu yıllar arasında Muğla ilinden kaç öğrenci sınava girmiştir? Bunların kaçı lisans programlarına yerleşmiştir?

-Yine Muğla ilinde, 2002-2018 yılları arasında yapılan üniversiteye giriş sınavlarındaki sosyal bilimler, matematik, fen ve diğer tüm testlere verilen ortalama doğru cevap sayısı nedir? Bunun Türkiye ortalamasına ve yıllara göre dağılımı nasıldır?

Bu haber toplam 87 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.