AKUT her imdada koşuyor

Kısa adı AKUT olan Arama Kurtarma ekipleri deprem, sel baskını, yangın gibi doğal afetlerin yanında da insan hayvan ayırt etmeden çeşitli sebeplerden dolayı mahsur kalanların yardımına koşuyor. Her an kurtarma operasyonlarına...

AKUT her imdada koşuyor

Kısa adı AKUT olan Arama Kurtarma ekipleri deprem, sel baskını, yangın gibi doğal afetlerin yanında da insan hayvan ayırt etmeden çeşitli sebeplerden dolayı mahsur kalanların yardımına koşuyor. Her an kurtarma operasyonlarına hazır halde bekleyen Muğla’daki AKUT ekipleri geçtiğimiz günlerde Marmaris’te meydana gelen orman yangınında da söndürme çalışmalarına katılarak fedakarca görev yaptılar.

Ülkemiz geneli ve Muğla’da bulunan Arama Kurtarma (AKUT) ekipleri doğal afetlerde ve normal günlerde kendilerine gelen her imdada hızlı bir şekilde koşuyor. Muğla’daki AKUT ekipleri sel baskını, deprem ve orman yangını gibi doğal afetlere de hızlı bir şekilde müdahale ederek kurtarma çalışmalarına katılıyor. AKUT ekipleri doğal afetlerin yanında normal dönemlerde de çeşitli nedenlerde mahsur kalan insanların ve hayvanların da imdadına koşuyor. 24 saat hızlı bir şekilde kurtarma operasyonuna katılabilecek şekilde eğitim alan ve konuşlanan ekipler bugüne kadar bir çok insan ve hayvanı ölümün kıyısından çekip alarak tekrar yaşama döndürüyor.

Hemen yangına koştular

Bu ekiplerden  AKUT Arama Kurtarma Derneği Marmaris ekibi, Marmaris’te meydana gelen orman yangınını söndürme çalışmalarında İtfaiye ekiplerine destek verdi. AKUT Marmaris ekibi, hızla büyüyen yangını kontrol altına alabilmek için mücadele eden İtfaiye erleri ile 400’e yakın Orman İşletme Müdürlüğü personelinin yardımına koştu.

19 Ekim Pazar günü akşam 17:30 sularında Beldibi mahallesindeki bir evde alev almış mutfak tüpü ev sahipleri tarafından balkona bırakıldı. Hemen ardından, patlayan ve patlamanın etkisi ile ormanlık alana fırlayıp çalıları tutuşturan tüp, büyük yangının başlamasına böylelikle sebep oldu. Yangın büyük çabanın ardından 14 saat sonra kısmi olarak kontrol altına alınabildi.

Yangını fark eden vatandaşların İtfaiye ve Orman Bölge Şefliği’ne haber vermesinin ardından bölgeye çok sayıda itfaiye aracı sevk edildi ve yakındaki evler hızlıca boşaltıldı.

AKUT Marmaris ekibi, hızla büyüyen yangını kontrol altına alabilmek için mücadele eden İtfaiye erleri ile 400’e yakın Orman İşletme Müdürlüğü personelinin yardımına koştu.

Mahsur kalan arıcılara ulaştılar

Ekip alevler arasında mahsur kalan 5 arıcıya motosiklet ile ulaşmış, ilk aşamada arıcıları oradan tahliye edememiş fakat daha sonra bölgede bulunan bir kepçe ile olay yerine tekrar ulaşıp arıcıların yangın bölgesinde tahliye edilmesini sağladılar.

Lojistik destek sağladılar

AKUT Marmaris, arazide söndürme çalışmalarına katılan müdahale ekibinin yanı sıra 2. bir ekip daha kurarak bu ekibi de esnafların söndürme çalışmalarında kullanılması için kendi aralarında marketlerden topladıkları lojistik malzemeleri ilçe merkezinden alıp müdahale noktasında taşımakla görevlendirdi.

Muğla, İzmir, Aydın ve Denizli’den de takviye İtfaiye ekipleri gelirken, 4 helikopter de söndürme çalışmalarına aralıksız devam etti. 62 Arazöz, 10 kişilik ilk müdahale ekibi, 6 dozer, 37 orman mühendisinin de aralarında bulunduğu kalabalık bir ekiple birlikte çalışan AKUT Marmaris gönüllüleri, yangının ilerlemesini önlemek için saatler boyu mücadele etti.

Sürekli eğitim alıyorlar

AKUT ekipleri yıl boyunca sürekli olarak doğal afetlere müdahale, ilk yardım, yön bulma, kayıp arama gibi daha bir çok konuda iç eğitimlerden geçiyorlar. Yangınlarla mücadele konusunda eğitimli ve daha evvel de benzer söndürme çalışmalarında aktif olarak görev almış 15 kişilik gönüllüsü ile gecenin ilerleyen saatlerine dek söndürme çalışmalarında görev yapan AKUT Marmaris ekibi, kısmi kontrolün sağlanmasının ardından görevini tamamlayarak ekip merkezine geri döndü.

Bu haber toplam 84 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.