4 metrekarede 4 uygarlık

Yatağan ilçesindeki dünyanın en büyük mermer antik kenti Stratonikeia’nın Batı caddesinde 4 metrekarelik alanda Helenistik, Roma, Bizans ve Türk dönemlerinin izleri bulunuyorUNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde yer alan...

4 metrekarede 4 uygarlık

Yatağan ilçesindeki dünyanın en büyük mermer antik kenti Stratonikeia’nın Batı caddesinde 4 metrekarelik alanda Helenistik, Roma, Bizans ve Türk dönemlerinin izleri bulunuyor

UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici listesinde yer alan Muğla’nın Yatağan ilçesindeki Stratonikeia antik kentinde yapılan kazı çalışmalarında her geçen yıl yeni bulgular ortaya çıkıyor. Prof. Dr. Bilal Söğüt başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarında antik kentin değişik noktalarında kazı ve restorasyon çalışmaları sürerken, 4 metrekarelik alanda 4 uygarlığa ait izler bulunuyor.

Dünyanın en büyük mermer antik kentleri arasında yer alan, aşk ve gladyatörler kenti olarak adlandırılan Stratonikeia antik kentinde Helenistik, Roma, Bizans, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin yaşam izleri hala görülürken, yapılan kazı çalışmalarında her geçen gün yeni bulgular ortaya çıkıyor. Stratonikeia antik kentinin farklı alınlarında kazı, konservasyon, restorasyon ve araştırma çalışmalarının devam ettiğini açıklayan kazı Başkanı Denizli Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Batı caddesinin başlangıç kısmında kazıları sürdürüyoruz. Bu cadde Helenistik dönemde vardı. Roma döneminde aynı ihtişamı ile kullanılmaya devam etti. Genç Roma döneminde M.Ö. 4. Yüzyılda buraya bir kilise inşa edilmiş. Kilise 7. Yüzyılın başlarında tahrip olduktan sonra aynı alan Nekropol (mezarlık) olarak kullanıldı. Yaptığımız kazı çalışmalarında bir taraftan kiliseyi açığa çıkartırken, diğer taraftan Nekropol olarak yani mezarlık olarak kullanıldığı dönemdeki mezarları açığa çıkartıyoruz. Bu alanda hem yetişkin, hem de çocuklara ait mezarlar var. En son ortaya çıkarılan mezardaki iskeletin boyu yaklaşık 1.20 boylarında bir kız çocuğuna ait olduğunu tahmin ediyoruz. Farklı yaşlardan mezarlar da var. Mezarlar insanların ekonomik durumlarına göre şekillenmiş” dedi.

Batı caddesindeki küçük bir alanda Helenistik, Roma, Bizans ve Türk dönemine ait izlerin bulunduğunu belirten Söğüt, “Burada isteyen istediği zemin döşemesinde durabilir. Biz bunların hepsini de bire bir koruyoruz. Herkes bu alanda kendi kültürüne ve yaşam alanına göre düzenleme yapmış” dedi.

Bu haber toplam 75 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.