“24 Temmuz’u Dayanışma günü olarak görüyoruz”

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkanı Cem Kaytan, 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada; “24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak değil, Gazetecilerin Dayanışma günü olarak görüyoruz” dedi.Muğla...

“24 Temmuz’u Dayanışma günü olarak görüyoruz”

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkanı Cem Kaytan, 24 Temmuz Basın Bayramı nedeniyle yaptığı açıklamada; “24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak değil, Gazetecilerin Dayanışma günü olarak görüyoruz” dedi.

Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkanı Cem Kaytan, 24 Temmuz Basın Dayanışma Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.

Gazetecilerin 24 Temmuz 1908 tarihinde gerçekleştirdiği onurlu direniş sonucu kalkan sansürün, aradan geçen süreçte yapılan çeşitli yasal düzenlemelerle ve baskılarla yeniden gündeme geldiğine dikkat çeken Muğla Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Derneği Başkanı Cem Kaytan,“ Sansür ve günümüzde yaygın olarak yaşanan otosansür, bugün Türk basınının sorunlarının ilk sıralarında yer almaktadır” dedi.

Özellikle yaygın medyada yaşanan uygulamalara baktığımızda, sansürün kalkmadığının ve çağa ayak uyduran düzenlemelerle açıkça devam ettiğinin görülebileceğini kaydeden MBGCD Başkanı Kaytan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Düşüncelerini yazdıkları, röportaj yaptıkları gerekçesiyle meslektaşlarımız hakkında davalar açılmakta, gazeteciler tutuklanmakta, medyaya ve basın mensuplarına yönelik baskılar sürmektedir. Unutulmamalıdır ki basın özgürlüğü; halkın gerçekleri öğrenme, doğru bilgi edinme ve düşüncenin serbestçe yayılma hakkının bir aracıdır. Tarafsız ve doğru habercilik, aynı bağımsız hukuk sistemi gibi demokratik toplumların olmazsa olmazıdır.

Basın özgürlüğü sadece gazetecilere değil, herkese lazımdır; toplumun her ferdinin düşünce özgürlüğüne sahip çıkması gerekir. Basının tarafsızlığını ve bağımsızlığını ilke olarak peşinen kabul edip, onun yaşamasına ve özgürlüğüne, tarafsızlığına saygı göstererek destek olmak vatandaşlık görevidir. Türk basınının bugün önünde bulunan bir diğer sorun da, Türk Ceza Yasası ve Terörle Mücadele Yasası’nın ifade özgürlüğünü kısıtlayan düzenlemeler içermesidir. Gazeteciler bu çerçevede yazıları, haberleri ve kitapları nedeniyle yargılanmamalıdır.”

Basın kuruluşlarının ve basın çalışanlarının sorunları çözülmeden Basın Bayramı kutlanamayacağını da vurgulayan Cem Kaytan, yazılı açıklamasında “24 Temmuz’u Basın Bayramı olarak değil, dayanışma günü olarak görüyor, dayanışma günü olarak kutluyoruz. Halkın gerçekleri öğrenme ve bilgi edinme hakkının aracı olan basın özgürlüğünün önündeki engeller kalkmadıkça, 24 Temmuzlar bizler için bayram olmayacaktır” dedi. Kaytan açıklamasını şöyle tamamladı:

“Beklentimiz, terörün çirkin yüzünü gösterdiği bu hassas günlerde hükümet kurma çalışmalarının daha fazla uzatılmadan tamamlanması ve başta basın özgürlüğü olmak üzere ülke sorunlarının çözümü için güçlü bir hükümetin işbaşı yapmasıdır. Terörist saldırılarda yaşamlarını yitiren gençlerimize ve şehitlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve tüm ulusumuza başsağlığı diliyorum.”

Bu haber toplam 70 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.